Válková chce upravit občanský zákoník a připravit zákon o žalobcích

25.03.2014 15:02

Ministryně spravedlnosti Helena Válková chce v letních měsících připravit první novelu nového občanského zákoníku. Komplexní novelizaci kodexu plánuje v příštím roce. Letos v červenci předloží vládě návrh zákona o státním zastupitelství. V létě také hodlá navrhnout rozšíření okruhu trestných činů, za něž lze stíhat právnické osoby.

Válková chce upravit občanský zákoník a připravit zákon o žalobcích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Aktuálně se ministryně snaží změnit nepřiměřeně vysoké náklady při vymáhání bagatelních pohledávek, tedy pohledávek do 10.000 korun, a to návrhem změny vyhlášky o advokátním tarifu. „Výrazně snižujeme odměny advokátů v těchto typech sporů," uvedla Helena Válková na tiskové konferenci. Vyhláška je v připomínkovém řízení, účinnosti by měla nabýt koncem května.

Další z jejích priorit je nový zákon o státním zastupitelství. „Blížíme se ke shodě. Základem našeho návrhu by se mohl stát návrh, který už byl ve sněmovně," popsala. Jedním z přínosů nového zákona by podle ní měla být i lepší možnost vyvodit odpovědnost státních zástupců v případech, kdy nekonají.

V oblasti vězeňství se chce úřad zaměřit na boj s recidivou, která se v současné době pohybuje kolem 65 procent. Za příčinu vysoké recidivy zejména u majetkové trestné činnosti pokládá ministerstvo zadluženost pachatelů a jejich neschopnost uplatnit se na trhu práce. Proto chce mimo jiné podporovat takzvané domy na půl cesty, které pomáhají pachatelům s návratem do běžného života.

Válková také zdůraznila potřebu věnovat se obětem trestných činů, a to ve spolupráci s neziskovým sektorem. V novém trestním řádu, který připravuje, chce ještě více posílit jejich práva. V tomto roce plánuje úřad vypracovat analýzu dopadu zákona o peněžité pomoci obětem trestných činů, a zjistit tak, zda je pomoc poskytovaná obětem efektivní.

V ekonomické oblasti zůstává prioritou ministerstva výstavba justičního paláce v Ústí nad Labem a také dorovnání platů zaměstnanců v justici. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…