Válkovy karty... Senátor Láska se omlouvá, že z toho udělal kauzu

11.02.2022 11:40

Čtvrteční senátní debatu o novele pandemického zákona provázelo i několik kuriozit. O jednu se postarali vládní senátoři, kteří se strefovali do vlastních řad v podobě ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Kritikou jej nešetřili za to, že se během důležité diskuse raději věnoval hrám na svém mobilním telefonu. Senátor Václav Láska (SEN 21) neváhal při této činnosti člena vlády vyfotit a fotku sdílet na internetu. Po pár hodinách ale přispěchal s omluvou, jednal prý ve zkratu.

Válkovy karty... Senátor Láska se omlouvá, že z toho udělal kauzu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Václav Láska

Senátoři, kteří nakonec novelu pandemického zákona zamítli, rozčíleně poukazovali na možnost protiústavnosti některých ustanovení a kritizovali její zrychlené schvalování ve stavu legislativní nouze. Velmi ostře proti ministru zdravotnictví Vlastimilu Válkovi (TOP 09) vystoupil šéf horní komory Miloš Vystrčil (ODS). Vytočil jej svým nevhodným chováním, když během projednávání novely pandemického zákona v horní komoře údajně hrál po svém projevu karty na mobilu.

„Já sám toho mám plný zuby, pane ministře, to prostě není možný, takhle se chovat ke Sněmovně a k Senátu. Je to nepřijatelný způsob pro jakýkoliv legislativní proces. Pokud návrh podpoříme, tak takhle naposledy,“ zlobil se šéf horní komory.

Ministra Válka, který v Senátu obhajoval pandemický zákon, v Senátu přistihl při hraní her senátor Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj) i senátor Václav Láska (SEN 21). Oba fotografii pak zveřejnili na sociálních sítích.

Nyní Láska zpytuje svědomí a za zveřejnění fotografie se na svém twitteru omlouvá.

„Omlouvám se za zveřejnění fotky mobilu ministra Válka při jednání Senátu. Rozčílilo mě, že pan ministr zcela ignoroval, když jsem ho od řečnického pultíku oslovoval. Nicméně zveřejňování fotek displeje něčího mobilu není praktika, kterou bych se jako politik chtěl prezentovat,“ kaje se.

Situaci si prý s Válkem vyříkal z očí do očí. „Navíc jsem si to o přestávce s panem ministrem vyříkával a on mi zopakoval přesně, co jsem ve svém vystoupení říkal. Mé vystoupení tedy poslouchal. Takže moje omluva panu ministrovi i omluva obecně, za použití praktiky, o které si nepřeju, aby ovládala politické kolbiště,“ uvedl ve svém facebookovém komentáři.

Na twitteru ve své omluvě Válkovi ještě doplnil: „Jednal jsem ve zkratu, když jsem byl rozčílený z toho, že pan ministr nereagoval na mé oslovení od pultíku. Takže omlouvám se,“ zopakoval.

 

 

Celá situace sklidila od lidi na internetu i od opozičních poslanců velký výsměch. Nikdo nečekal, že vládní senátoři budou tak ostře vystupovat proti svým kolegům z vládní koalice. Někteří pichlavě poznamenali, že vláda si v podstatě vystačí sama, jelikož, jak se ukazuje, je v horní komoře sama sobě opozicí.

Vládní předlohu, která by rovněž uzákonila nařizování karantény nebo izolace krátkou textovou zprávou, znovu posoudí Sněmovna. Poslanci by o ní mohli hlasovat příští týden.

Ministr Válek upozornil na situaci mezi seniory a ohroženými skupinami, která je podle něj nadále kritická. Varoval, že kvůli neschválení normy bude muset vláda počátkem března vyhlásit nouzový stav. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…