Vandas s DSSS vyhrál Studentské volby na severu Čech a už by měnil zákony

08.09.2012 13:34

Předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas si může mnout ruce. Povedlo se mu totiž se svou stranou vyhrát Studentské volby 2012 na severu Čech. Nynější vedení kraje v opratích sociální demokracie se umístila na osmém místě. Za nezbytné nyní vidí Vandas zahájit diskusi o snížení hranice volebního práva na šestnáct let.

Vandas s DSSS vyhrál Studentské volby na severu Čech a už by měnil zákony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda DSSS Tomáš Vandas na mítinku strany

Studentské volby zorganizovala společnost Člověk v tísni těsně před volbami do krajských zastupitelstev. Ačkoliv by ze 14 krajů v 11 zvítězila Česká pirátská strana, DSSS svůj výsledek v Ústeckém kraji slaví jako veliký úspěch. DSSS obdržela od studentů 18,4 procent hlasů v kraji, 10,4 procent celkově a v konečném pořadí obsadila třetí místo.

Alarmující výsledek?

Ale ne všichni tento výsledek vidí jako pozitivní. Podle Karla Strachoty, jednoho z tvůrců projektu, je tento volební výsledek až alarmující. „To, že tolik mladých lidí, obzvlášť na severu Čech, se rozhodlo dát hlas DSSS, naznačil už náš předchozí výzkum. Obávám se, že řada lidí nezná dobře jejich program,“ cituje Strachotu server iDnes.cz.

Výsledek je podle něj alarmující a měl by vést k nějaké reflexi a širší diskusi. „Mladí lidí více inklinují k jednodušším řešením,“ dodává Strachota. V Ústeckém kraji se Studentských voleb zúčastnilo celkem 1 989 mladých voličů z 18 škol (devět gymnázií, sedm středních odborných škol a dvě učiliště).

ČSSD to opět projela

Pro sociální demokracii hlasovalo pouze 3,7 procent studentů. Nezabodovali tak ani letos. Sociálního demokrata Jaroslava Foldynu ale výsledek nechal chladným, vidí v tom své. Studenti se totiž podle něj před prvními volbami nechali zviklat spotem o "bábě a dědkovi."

Navíc tady máme také Kalouska a TOP 09, která škrtá, co může. „Já si myslím, že mládí má právo na to být naivní a nechávat se unášet těmito věcmi. Je to smutné, že to tak je, ale je to realita. Oni z toho vyrostou," řekl Foldyna s tím, že v Americe v určité době byla celá řada lidí, co kouřili marihuanu a nosili kopretiny ve vlasech a dneska jsou z nich nejtvrdší byznysmeni.

Volit by se mělo od 16 let

DSSS si ale nenechává zkazit chuť vítězství. Výsledek vnímá jako vzkaz mladé nastupující generace, že již má dost zkorumpovaných parlamentních stran a přeje si radikální změnu. „V této souvislosti považujeme za nezbytné zahájit diskusi o snížení hranice volebního práva na šestnáct let,“ reagoval na výsledek předseda strany Tomáš Vandas.

Studentských voleb 2012 se dne 6. září 2012 zúčastnilo 170 škol z toho 77 gymnázií, 98 středních odborných škol (SOŠ) a 18 učilišť (SOU).

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…