Vánoční mír? Šance ve válce o Gazu

18.12.2023 7:36

V Izraeli pochovali jednoho z rukojmích, kterého zabili izraelští vojáci. „Mé dítě, bylo jsi silné, odhodlané, chytré. Byl jsi hrdina. Přežil jsi 70 dní v pekle,“ řekla na pohřbu matka zabitého. Na poslední rozloučení dorazily stovky lidí. Agentura Reuters tvrdí, že naděje na mír mezi Palestinci a Izraelci vzrostla. V Turecku se prý setkali vůdci Hamásu a v ovzduší se vznáší možnost dalšího příměří.

Vánoční mír? Šance ve válce o Gazu
Foto: Redakce
Popisek: Izrael

Válka v Gaze běží už třetí měsíc a agentura Reuters tvrdí, že momentálně probíhají velmi tvrdé boje prakticky v celém Pásmu Gazy. V důsledku izraelského tlaku prý už čtvrtý den prakticky bez možnosti navázat spojení v pásmu. Tvrdí to palestinský Červený půlměsíc.

Ale podle agentury Reuters vzrostla naděje na posun v jednání o příměří.

„Naděje na mír vzrostla v sobotu, když zdroj uvedl, že šéf izraelských špionů mluvil v pátek s premiérem Kataru, který zprostředkoval propuštění rukojmích výměnou za týdenní příměří a osvobození palestinských vězňů. Dalším pozitivním znamením je, že přechod Kerem Shalom mezi Izraelem a Gazou se v neděli poprvé od vypuknutí války otevřel pro nákladní vozy s humanitární pomocí,“ uvedla k tomu agentura Reuters.

Server listu Jerusalem Post s odvoláním na izraelskou televizi KAN tvrdí, že se v Turecku sešli na tajné schůzce vůdci Hamásu – bývalý šéf Hamásu Chálid Miš'al, současný místopředseda politického byra Hamásu Saleh al-Arouri a další představitelé. Do Turecka vyrazili, neboť zemi půlměsíce považovali za dostatečně bezpečnou. Turecký prezident Erdogan pravidelně kritizuje Izrael a viní ho z páchání válečných zločinů. Turecký prezident označuje izraelského premiéra Netanjahua za „řezníka z Gazy“ a Stát Izrael označuje za „zloděje“, který ukradl území Palestincům.

„Vůdci Hamásu musejí ještě určit své další kroky ve válce, a to jak v samotné Gaze, tak roli íránsko-zástupné skupiny Hizballáh v Libanonu, ale KAN oznámil, že další dohoda s rukojmími a zajatci může být na stole. V neděli večer egyptští představitelé uvedli, že Izrael i Hamás jsou otevřeny obnovenému příměří a propuštění rukojmích, i když přetrvávají neshody ohledně toho, jak by to mělo být provedeno,“ napsal server.

OSN však tvrdí, že je těžké předávat pomoc Palestincům, když vám nad hlavami přelétají izraelské rakety. „Nemůžete poskytovat pomoc pod nebem plným náletů,“ napsala Juliette Toumaová, ředitelka komunikace palestinské agentury OSN pro uprchlíky, na sociální síti X.

V Deir al-Balah, centrální Gaze, zdravotníci uvedli, že 12 Palestinců bylo zabito a desítky zraněny, zatímco v Rafahu na jihu si izraelský letecký útok na dům prý vyžádal nejméně čtyři mrtvé. Izrael uvedl, že operoval proti „teroristickým“ cílům. Odvolává se přitom na útok teroristů z palestinského hnutí Hamás, které 7. října na území Izraele povraždili na 1200 lidí a na 240 dalších uneslo. Při nedávném příměří bylo 105 rukojmích propuštěno.

Izraelským veřejným mínění však hýbe přiznání izraelské armády, že nešťastně usmrtila 3 rukojmí. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu je pod tlakem, aby zajistil i propuštění dalších rukojmí, ale ze strany Hamásu zaznělo, že žádné propouštění rukojmích nebude, dokud Izrael nepřestane válčit.

Stovky lidí se podle agentury Reuters v neděli ve středním Izraeli zúčastnily pohřbu jednoho ze tří zastřelených rukojmí – 26letého Alona Shamrize. Jeho matka Dikla, stojící nad rakví zahalenou vlajkou, mu vzdala hold. „Mé dítě, bylo jsi silné, odhodlané, chytré. Byl jsi hrdina. Přežil jsi 70 dní v pekle. Vím, že jsi nás celou dobu cítil, stejně jako my tebe. Ještě okamžik a byl bys v mém náručí,“ řekla, když rodina a přátelé plakali.

Izraelská armáda uvedla, že její vojáci našli zbraně a tunel, který militanti používali k útoku na vojáky v Shejaia, předměstí poblíž města Gaza, a zničili sklad zbraní v domě agenta Hamásu.

Izraelci provedli útok také ve městě Chán Júnis. Zdejší zdravotníci uvedli, že izraelské síly ostřelovaly nádvoří městské nemocnice Násir a přilehlé oblasti a v neděli provedly nový letecký útok na tamní školu. Izraelská armáda uvedla, že zabila sedm „teroristů“ při leteckém útoku na Chán Júnis a našla součásti pro výrobu raket a tři tunelové šachty poblíž školy používané jako úkryt. Uvedla také, že zasáhla kancelář místního velitele Hamásu a získala kontrolu nad centrálním náměstím Bani Suheila.

Server Times of Israel s odvoláním na agenturu AP a britský list Guardian upozornil, že do Izraele přiletí americký ministr obrany Lloyd Austin.

Britský list The Guardian v neděli uvedl, že Austin během své návštěvy na Blízkém východě oznámí novou námořní ochrannou sílu po opakovaných útocích povstalců Húsíú podporovaných Íránem v Jemenu na komerční lodě proplouvající Rudým mořem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …