Varování: V partaji Merkelové se pohybují cizí agenti

02.08.2016 12:02

Někteří z členů německé vládnoucí Křesťansko-demokratické unie (CDU) varují před infiltrací strany Erdoganovými loajalisty. Zejména ti politici působící v CDU, kteří jsou sami migranty, jsou podezříváni ze zásahů do německé vládní politiky ve prospěch Erdoganovy vládnoucí strany AKP, informuje deník Breitbart.

Varování: V partaji Merkelové se pohybují cizí agenti
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Plakát nevládní organizace Reportéři bez hranic

Zpráva obsahující 131 stran textu popisujících vliv tureckého prezidenta Erdogana a turecké lobby na CDU byla odeslána šedesáti členům parlamentu. Zprávu obdržela i německá kancléřka Angela Merkelová. Její autoři varují před rostoucím vlivem, který má turecká vládní strana AKP na německou politiku.

Jeden z autorů zprávy Salim Cakmak prohlásil: „Křesťanská unie je infiltrována tureckými nacionalisty a Erdoganovými lobbisty.“

Jeden z příkladů, který se ve zprávě uvádí, odkazuje na praktiky radního CDU Ilhana Bükrücüise, který byl odměněn za pomoc při vedení kampaně AKP v Německu.

Jeden z poslanců CDU Wolfgang Bosbach vyzval všechny členy strany, aby brali zprávu velmi vážně. „Jestliže někteří členové naší strany, většinou sami původem migranti, šíří takovou informaci, všem vám radím, abyste to brali velmi vážně,“ sdělil německému Bildu v neděli Bosbach.

Bosbach ve světle posledních informací později varoval i před přílišným důrazem na multikulturalismus. „Deklarovaným cílem předsedy strany Taubera je stranu omladit, přivést více žen a udělal ji barevnější. Proti otevřenosti a pluralismu se nic namítat nedá, ale na druhou stranu musíme být velice opatrní s tím, koho si zveme do strany. Lidé hájící extrémní politická stanoviska nemohou být přijati či zůstat ve straně,“ uvedl politik.

Zprávu vytvořila síť sestávající z členů CDU zvaná „Unie různorodosti“. Většina z nich má zahraniční původ a jejich cílem je z Německa udělat „dobrý příklad země imigrantů“.

Vedení CDU se ke zprávě, kterou obdržel i ministr vnitra Thomas de Maiziére, zatím odmítlo vyjádřit.

Pravdou je, že obavy z Erdoganova vlivu na německou politiku nejsou něčím, co je třeba vypozorovat pouze v CDU. Například komisař pro integraci od sociálních demokratů Aydan Özoguz prohlásil, že se obává, že vztah k Turecku „mnoha muslimů žijících v Německu je často politicky ve velkém exploatován“.

Zpráva o rostoucím vlivu turecké vládní strany v Německu přišla v souvislosti s nedávným pochodem v německém Kolíně, kdy vyšlo do ulic města kolem 50?000 Erdoganových příznivců, kteří mu tím vyjádřili podporu. Mezi účastníky pochodu byli i členové extremistické skupiny „Šedí vlci“.

V Německu je navíc 978 tureckých imámů, kteří pracují v 900 mešitách. Největší německá islámská organizace – Turecko-islámská unie pro náboženské záležitosti (DITIB) – je loajální prezidentu Erdoganovi a před volbami v Turecku její imámové vyzývali muslimy žijící v Německu, aby volili Erdogana, píše Breitbart.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…