Varování politikům: Zeman může být silnější, než si myslíte

08.01.2014 12:42

Ústavní právník Jan Kysela varuje budoucího premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), případně Poslaneckou sněmovnu, před podáním kompetenční žaloby proti prezidentu Miloši Zemanovi. Pokud by Ústavní soud (ÚS) dal nakonec za pravdu hlavě státu, už by Zemanovi a jeho extenzivnímu výkladu prezidentských pravomocí nestálo nic v cestě. Píše o tom server Týden.cz.

Varování politikům: Zeman může být silnější, než si myslíte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš s Bohuslavem Sobotkou

O možnosti podání žaloby na hlavu státu mluvil šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka. Zvážil by ji v případě, že by prezident odmítl jmenovat některého z jím navržených ministrů.

Pokud by se Ústavní soud přiklonil na stranu prezidenta Miloše Zemana, byl by premiér pouhou "figurkou" a o složení vlády by rozhodoval sám Zeman. A to není podle on-line deníku Týden.cz jediná překážka. Tou první je, že žalobu může podat pouze účastník sporu, tedy prezident, nebo premiér. Sobotka by tudíž musel počkat, až ho Zeman do této funkce jmenuje.

Další komplikací je fakt, že Ústavní soud není povinen kompetenční žalobu přijmout. "My se totiž nepřeme o to, jestli má prezident republiky kompetenci jmenovat ministry. My se přeme o ty okolnosti. Takže to, aby vůbec Ústavní soud kompetenční žalobu přijal, bude vyžadovat určitou 'dobrou vůli' ze strany soudu," vysvětlil ústavní právník Jan Kysela.

Kdyby Zeman vyhrál, nic mu nebude stát v cestě

A jak již bylo uvedeno, stát by se mohlo i to, že by Zeman vyhrál, minimálně má prý na své straně několik výkladů Ústavy. "Pokud by ústavodárce chtěl, aby ministry nejmenoval prezident, ale premiér, tak by to napsal. Stanovil-li, že to dělá hlava státu na návrh premiéra, zdůraznil spolurozhodování těchto funkcionářů, nikoliv podrobení prezidenta jinému orgánu," cituje Týden.cz slova ústavního právníka Zdeňka Koudelky.

V takovém případě už by nestálo Zemanovi nic v cestě realizovat svůj extenzivní výklad Ústavy. "V tu chvíli by se systém rozpadl, respektive proměnil. Ve chvíli, kdy každou kompetenci prezidenta republiky budete vykládat tak, že její výkon je zcela ponechaný na jeho uvážení a je spojený s jakýmikoliv podmínkami, když v Ústavě není napsaná lhůta, tak to znamená, že prostě nemá žádnou lhůtu," popsal tuto situaci Kysela.

Prezident musí mít pro nejmenování důvod

Na druhou stranu právník připouští, že není zase tak pravděpodobné, aby Ústavní soud nedal za pravdu Sobotkovi. Ovšem to neznamená, že by prezident musel schválit premiérovi kohokoliv. Odmítnout může kandidáty, kterým brání ve výkonu funkce ministra třeba jiná neslučitelná funkce, případně kandidáty bez lustračního osvědčení.

Ovšem problém pro Zemana by nastal, kdyby nedělal nic. V takovém případě by mohly ústavní žalobu podat dvě třetiny senátorů a poslanců. Bezdůvodné odkládání jmenování premiéra je totiž považováno za hrubé porušení ústavního pořádku. Pokud by navíc Zeman tento spor prohrál, přišel by o svůj mandát i možnost jej v budoucnu znovu vykonávat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…