Varujeme před sbližováním ČSSD a KSČM, volá Výkonná rada ODS

16.12.2012 13:55

Výkonná rada ODS pozvedá varovný hlas v otázce sbližování ČSSD a KSČM, které sledujeme od posledních krajských voleb. Členové ODS spatřují problém i v tom, že se levicoví kandidáti na příštího prezidenta podbízejí komunistům. A proč je třeba mít se před komunisty na pozoru? Podle ODS se stačí zamyslet nad názory radního pro školství v Karlovarském kraji Václava Sloupa (KSČM).

Varujeme před sbližováním ČSSD a KSČM, volá Výkonná rada ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

"Výkonná rada považuje za varovné pokračující sbližování KSČM a ČSSD. Za nedůstojné považuje také podbízení levicových prezidentských kandidátů Jiřího Dienstbiera (ČSSD) a Miloš Zemana vůči vedení KSČM," míní Výkonná rada ODS.

Hrdý pohraničník

Před působením KSČM ve vedoucích pozicích na různých stupních ve státě je třeba se mít na pozoru např. s ohledem na působení komunistů v Karlovarském kraji. Tamní lídr KSČM Jaroslav Borka se podivoval nad jednou z přednášek o komunismu, která proběhla na sokolovské střední škole před 17. listopadem.

„Mohl to být někdo ze starší generace, kdo zastával nějakou funkci a v té době normálně fungoval," upřesnil Borka," pro Sokolovský deník. Ředitel školy pak musel tuto debatu krajským politikům vysvětlovat. A to se nelíbí ODS.

"Výkonná rada zásadně odmítá zasahování představitelů KSČM do výuky moderních dějin na středních školách tak, jak se tomu stalo například v Karlovarském kraji, kde školství řídí komunista, bývalý politruk Pohraniční stráže. Takové zasahování je zcela nepřípustné a je v rozporu s platnými právními předpisy České republiky," varuje ODS.

Protesty proti KSČM jsou v rozporu s Ústavou,  tvrdí komunistka Vostrá

Poslankyně a místopředsedkyně ÚV KSČM Miloslava Vostrá se proti tomuto prohlášení jasně ohradila. V prohlášení zaslaném serveru ParlamentníListy.cz poukázala na fakt, že krajští radní nemohou ovlivňovat obsah výuky na školách.

"Překvapuje nás, že vrcholný orgán ODS přijímá usnesení, jímž dává najevo, že nezná pravomoci krajů. Předpokládali bychom, že vedení ODS ví, že nikdo ze zvolených krajských radních nemůže nijak zasahovat do obsahu výuky na školách, tedy ani do výuky moderních dějin. Zmíněné usnesení Výkonné rady ODS proto vnímáme spíše jako šíření poplašné zprávy, jejímž prostřednictvím chce ODS zmást občany," tvrdí Vostrá.

Dodává navíc, že se tím ODS přihlásila k řadě protestů na krajích, kde je v rozporu s Ústavou vznášen požadavek na odvolání některých radních. Stojí za pozornost, že např. premiér Petr Nečas (ODS) také čelí řadě občanských protestů kvůli politice vlády a označuje je za legitimní, neboť v demokracii smí každý občan svobodně vyjadřovat svůj názor.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…