Vážný problém: Prymulo, co to tajíte? Ani Hamáček neví. A nakonec to prý stejně nic nevyřeší

29.04.2020 12:25

Vládní rivalita mezi Romanem Prymulou a Janem Hamáčkem podle serveru Neovlivní.cz pokračuje. Jejím nejnovějším projevem má být neochota ministerstva zdravotnictví sdělit Hamáčkovi, který je formálním předsedou Ústředního krizového štábu, výsledky průzkumného testování z přelomu týdne. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek však tlumil očekávání veřejnosti z této studie.

Vážný problém: Prymulo, co to tajíte? Ani Hamáček neví. A nakonec to prý stejně nic nevyřeší
Foto: Screen ČT24
Popisek: Tisková konference po jednání vlády, které vyhlásilo povinné zahalování tváře

Hamáček se měl o data zajímat po informaci (zveřejněné opět serverem Neovlivní.cz), že během prvního dne plošného testování neměl být ani jeden pozitivní test. Jeho žádost ale neuspěla. Ministerstvo mu mělo vzkázat, že čísla mu dá až v celkovém souhrnu, který by měl být hotový v květnu. "Nemám je. Prý je sdělí najednou,“ sdělil webu i sám Hamáček.

Anketa

Je Miloš Zeman a jeho okolí zodpovědný za smrt Jaroslava Kubery?

6%
92%
2%
hlasovalo: 22993 lidí

Tato data jsou přitom klíčová pro další vývoj vládních opatření proti pandemii. Podle nich se bude rozhodovat, zda 'povolit', nebo 'utáhnout šrouby'.

Šéf zdravotnických statistiků Jaroslav Dušek k tomu uvedl: "Když zjistíme, že imunizace je v české populaci velmi slabá, tak to nevyhnutelně znamená, že prostup viru populací je v tuto chvíli ještě před námi. A bude to velký apel, jak organizovat a hlídat nouzová opatření, abychom řídili další vývoj a nevymkl se nám. Anebo druhý extrém, kdy zjistíme, že velká část populace se s tím virem už setkala, třeba i v nějaké specifické věkové kohortě, tak zase je to zpráva, která povede k rozvahám na téma, jak dál postupovat s těmi opatřeními“.

CELÝ TEXT ZDE

Informace, že za první den nebyl zaznamenán ani jeden pozitivní test, je v tomto kontextu velmi zásadní indícií.

O data prý žádají i ekonomové. Daniel Münich, který je členem ekonomického týmu krizového štábu, se měl na pondělním jednání hlasitě domáhat informací o výsledcích a právě to mělo být důvodem dramatického konfliktu s Romanem Prymulou, který skončil Münichovým vykázáním z jednání, o čemž psala všechna média.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek však tlumil očekávání veřejnosti z této studie.

"I kdyby teď epidemie opravdu hořela, tak výsledky studie nebudou mít na opatření žádný vliv. Vzhledem k tomu se trochu bojím zklamání veřejnosti. Chtěli bychom opravdu tlumit očekávání, výsledky studie nebudou přelomovým okamžikem a její závěry by neměly narušit debatu o rozvolňování opatření. Studie se dívá dozadu, ne dopředu. Sleduje lidi, kteří se mohli s nemocí setkat. My musíme řešit, co je teď,“ upozornil ve středu v Brně Dušek. Jeho slova přinesl deník Právo.

Sběr dat ze sondy do hlubin české společnost, která si kladla za cíl zjistit, jaké procento lidí mohlo v minulosti prodělat nemoc covid-19, aniž by to museli nějak zásadně pocítit.

Celkové výsledky studie by mohly být známé kolem 5. května.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…