Vděk není politická kategorie, bohužel ani v ČSSD. Ovšem svůj odchod pokazil i B. Sobotka – neochotou skládat před spolustraníky účty...

10.04.2018 15:27

Expremiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) byl přes dvacet let členem dolní komory Parlamentu. Podívejte se sami, jak skončil.

Vděk není politická kategorie, bohužel ani v ČSSD. Ovšem svůj odchod pokazil i B. Sobotka – neochotou skládat před spolustraníky účty...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dosluhující premiér Bohuslav Sobotka

Jedna věc je v české politice takřka jistá. Pokud jste předsedou vlády, musíte počítat s ne právě slavným koncem. Zatímco v zahraničí si váží zkušeností svých premiérů či premiérek a rádi je využijí na postech tomu odpovídajících, v České republice je to často jinak. Nepříliš slavně skončil někdejší premiér Stanislav Gross či Jiří Paroubek.

„Já jsem se setkal s tím, že spousta lidí by byla ráda, abych směřoval na úřad práce a byl nezaměstnaný. Tady lidé uvažují takto a mají z toho radost,“ poznamenal ke svému konci v sociální demokracii Paroubek pro server seznamzprávy.cz. „Sociální demokracie má tendence vraždit své předsedy vlád,“ poznamenal Sobotka ještě v době, kdy nebylo jasné, že v politice skončí.

Další premiér sociální demokracie Vladimír Špidla říkával, že vděk není politická kategorie. A v ČSSD to prý platí bezezbytku. „Tam když premiér nebo předseda skončí, tak po něm neštěkne ani pes, pokud on sám se nechce vrátit nebo straně pomáhat,“ poznamenal k tomu politolog Lukáš Jelínek, který má blízko k sociální demokracii.

Sobotka však podle jeho názoru udělal chybu v tom, že skončil příliš rychle. Bez toho, aby složil účty svým stranickým kolegům. Někdejší předseda ČSSD nepřijel ani na poslední sjezd strany, na což upozornil i jeho spolustraník Jan Birke. „Někdy je třeba si kousnout do trpkého jablka, přijet a sníst ho. To chlapy dělá chlapy,“ uvedl Birke.

„Bohuslav Sobotka utekl z boje v okamžiku, kdy ještě dobojováno nebylo,“ doplnil Lukáš Jelínek s tím, že svým předčasným útěkem rozezlil i ty své kolegy, kteří dříve stáli na jeho straně.

Dnes Sobotka žije na jednom z pražských sídlišť a přemýšlí, co dál se svým životem.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …