Ve 30 obcích ani jeden volič nedal hlas prezidentským kandidátkám

13.01.2013 7:17

Ve 30 obcích v zemi se nenašel jediný volič, který v prvním kole prezidentských voleb vhodil do urny hlasovací lístek se jménem některé ze tří kandidátek. Naopak více než třicetiprocentní podporu dohromady získaly Jana Bobošíková (Suverenita), Táňa Fischerová a Zuzana Roithová (KDU-ČSL) v 25 vesnicích. Vyplývá to ze zjištění ČTK z konečných výsledků voleb.

Ve 30 obcích ani jeden volič nedal hlas prezidentským kandidátkám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pojďte se s námi podívat do zákulisí před prezidentskou superdebatou

Ze tří desítek obcí, kde uchazečky o Hrad zůstaly zcela bez hlasů, leží drtivá většina, konkrétně 28, v Čechách. Na Moravě je nikdo nevolil jen v Moraveckých Pavlovicích a Velké Tresné, obě na Žďársku.

O voličské přízni k ženským kandidátkám evidentně nerozhodovalo zastoupení žen a mužů mezi obyvateli obcí. Nulovou podporu dostaly jak v obci Hvožďany na Domažlicku, kde je podíl žen k mužům 61 ku 39 procentům, tak v Brdech na Příbramsku, které obývá téměř 65 procent mužů.

Prezidentské kandidátky nejvíc bodovaly v Kněževsi

Všechny tři prezidentské kandidátky dostaly dohromady nejvíce hlasů v Kněževsi na Žďársku, a to 38,46 procenta. Více než 36 procent hlasů získaly v obcích Chotovice na Svitavsku a Vratislávka u Brna.

Z prezidentských kandidátek byla nejúspěšnější europoslankyně Roithová, která se umístila na šestém místě se ziskem 4,95 procenta hlasů. Za ní následovala Fischerová, dostala 3,23 procenta hlasů. Poslední mezi devíti uchazeči o Hrad skončila Bobošíková se ziskem 2,39 procenta hlasů. Roithová podpoří ve druhém kole voleb Karla Schwarzenberga (TOP 09), Fischerová se musí rozmyslet a Bobošíková nepodpoří ani Miloše Zemana (SPOZ), ani Schwarzenberga.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…