Ve Slavěticích se dnes koná referendum o dostavbě Dukovan

10.04.2016 6:01

Ve Slavěticích na Třebíčsku se dnes koná místní referendum. Lidé v něm budou odpovídat, zda souhlasí se stavbou nových jaderných bloků elektrárny Dukovany a trvalého úložiště jaderného odpadu. Vyhlášení referenda schválili v březnu zastupitelé. Volební místnost bude otevřena od 09:00 do 21:00. Informuje o tom ČTK.

Ve Slavěticích se dnes koná referendum o dostavbě Dukovan
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stožáry vysokého napětí

Starosta Slavětic René Moravec tvrdí, že při zamítavé odpovědi na obě otázky by mohlo jít o porušení smlouvy o spolupráci s firmou ČEZ. Obec by tak mohla přijít o roční příspěvek na rozvoj obce ve výši 2,2 milionu Kč.

S výstavbou pátého bloku dukovanské elektrárny počítá Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR, který vláda schválila loni v červnu. Výstavbu prosazují zejména kvůli zachování pracovních příležitostí už řadu let let místní politici i Sdružení Energetické Třebíčsko. V elektrárně pracuje kolem 1100 lidí a podle údajů Energetického Třebíčska je na ni navázáno dalších 400 ekonomických subjektů. Třebíčsko má na Vysočině dlouhodobě nejvíc lidí bez práce. Letos v únoru tam nezaměstnanost činila 8,5 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…