Ve Švýcarsku začne proces s uhlobarony. Ve střehu je i česká policie

12.05.2013 19:32

Kauza Mostecké uhelné společnosti (MUS) jde v pondělí po víc než roce a půl před švýcarský soud. Kromě pěti bývalých uhlobaronů budou u soudního jednání přítomni jak pracovníci Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, tak i právníci, kteří v této záležitosti zastupují stát.

Ve Švýcarsku začne proces s uhlobarony. Ve  střehu je i česká policie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

"Česká republika bude v tomto sporu na straně poškozených," uvedl pro server Aktuálně.cz mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Robert Hurt. Kdo konkrétně to bude, nechce úřad říct. Zástupci státu by měli českým vyšetřovatelům ze Švýcarska psát své poznámky k této kauze. "Určitě nás velice zajímá, jak bude soud probíhat a jak to celé dopadne," řekl Aktuálně.cz Petr Šereda, šéf odboru závažné hospodářské a finanční kriminality Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

Českou účast potvrdil i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). "Budeme tam mít své zástupce, právníky. Situaci budeme monitorovat," upřesnil mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Informace, které u soudu zazní, mohou pomoci při pokračování kauzy v Česku. Tady vyšetřovatelé kromě Belgičana Jacquesa de Grooteho stíhají pětici bývalých manažerů MUS Antonína Koláčka, Oldřicha Klimeckého, Petra Krause, Marka Čmejlu a Jiřího Diviše. Další z obviněných manažerů MUS Luboš Měkota nedávno zemřel na srdeční selhání.

Za vyvedené peníze koupili akcie

Česká policie muže podezírá, že ze společnosti vyvedli přes tři miliardy korun, které využili na nákup akcií MUS. Později přibylo také obvinění z podvodu při privatizaci této firmy. Škoda, která vznikla státu, činí podle žalobců více než 1,6 miliardy korun.

Zatímco ve Švýcarsku se případ již dostal do soudní síně, v Česku si ještě počkáme. "Rozhodně to ještě v letošním roce nebude," uvedl Šereda.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…