Ve Vrběticích byl o víkendu konečně klid. Rány v noci ze soboty na neděli způsobili nejspíš jen myslivci

15.12.2014 9:19

Z areálu muničních skladů ve Vrběticích, části obce Vlachovice na Zlínsku, se o víkendu ani v noci na dnešek neozval žádný výbuch. Zatím poslední prokázaná neřízená detonace byla slyšet v pátek večer. V noci ze soboty na neděli se z areálu či jeho okolí ozvaly dvě rány bez kouře a záblesku. S největší pravděpodobností to však byli myslivci, řekla dnes ráno ČTK policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Ve Vrběticích byl o víkendu konečně klid. Rány v noci ze soboty na neděli způsobili nejspíš jen myslivci
Foto: Daniela Černá
Popisek: Označení nebezpečného prostoru

V pátek zazněly v areálu asi dvě desítky slabších výbuchů, podle policie zřejmě vybuchla munice rozházená po explozi druhého skladu. Byl tak přerušen dvoudenní klid v areálu. Opakuje se tak situace po výbuchu prvního skladu v areálu v polovině října, kdy se i několik týdnů po explozi ozývaly mírné neřízené detonace.

Pyrotechnici musí čekat sedm až devět dní

Pyrotechnici nyní budou čekat na sedm až devět dní bez neřízených výbuchů, aby mohli začít chystat areál na odvoz munice z dalších skladů. Musí od munice vyčistit příjezdové komunikace v areálu ke skladům, okolí cest a skladů. Vybudují točnu pro nákladní automobily a techniku.

Policie odhadovala, že v případě příznivého počasí by se munice z Vrbětic mohla začít odvážet začátkem příštího roku. Podle zprávy ministerstva vnitra bylo v 27 skladech uloženo asi 7000 tun materiálu, který zahrnoval kolem 1000 tun výbušniny.

Policie výbuchy vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení

Sklad číslo 16, který s 58 tunami munice vybuchl 16. října, i sklad číslo 12, jenž s 98 tunami výbušnin explodoval 3. prosince, si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, pracuje na nich tým policejního prezidia.

Bezpečnostní okruh střeží policisté i armáda

Kolem obou ohnisek výbuchů je stanoven bezpečnostní, asi 14 kilometrů dlouhý okruh, který střeží policisté i armáda. Vláda schválila zvýšení počtu vojáků na 450. Vojáci začali ve čtvrtek ve Vrběticích a sousedních Haluzicích budovat své zázemí a přes víkend přijížděli další, na místě jich budou vždy dvě stovky.

Pro obyvatele obcí znamená přítomnost armády větší jistotu. Musejí se ale smířit s tím, že až do odvolání zůstává uzavřena komunikace od Lipové směrem na Haluzice, která zasahuje do bezpečnostního okruhu 1200 metrů od epicentra druhého výbuchu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…