Ve Zlínském kraji má z okresních měst koalici pouze Kroměříž

17.10.2014 15:47

Týden po volbách mají o budoucí radniční koalici v okresních městech Zlínského kraje jasno pouze komunální politici v Kroměříži. V krajském Zlíně a ve Vsetíně se koalice rýsují a jasno by mohlo být začátkem příštího týdne. Nejsložitější se zdá být povolební vyjednávání v Uherském Hradišti, kde dosavadní pravicová koalice ztratila většinu a na nové koalici se zatím nedokázali shodnout ani její oponenti.

Ve Zlínském kraji má z okresních měst koalici pouze Kroměříž
Foto: Uherské Hradiště
Popisek: Uherské Hradiště

V Kroměříži se dohodli ve volbách vítězné hnutí ANO s koalicí lidovců, ZVUK 12 a nezávislých, se sociální demokracií a se seskupením Zdravé Kroměřížsko. Starostou bude lídr ANO Jaroslav Němec. Koalice bude mít v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu 17 křesel. Druhá ODS končící starostky Daniely Hebnarové míří stejně jako Volba pro Kroměříž a KSČM do opozice. V Kroměříži v minulém období vládla koalice ČSSD, ODS, Volba pro Kroměříž a TOP 09, která se nyní do zastupitelstva nedostala.

Ve Zlíně vítězní STAN (18 křesel z 41) váhají, zda koalici sestaví s druhým v pořadí, hnutím ANO (osm mandátů). Či přizvou také třetí sociální demokraty (mají šest zastupitelů). Rozhodnutí by mohlo padnout v pondělí. Místo primátora obhájí lídr STAN Miroslav Adámek. Jeho cílem je uzavřít stabilní koalici. Ve skončeném volebním období se koalice ve Zlíně tvořená STAN, TOP 09, hnutí M.O.R., KDU-ČSL, Zlínského hnutí nezávislých a Věcí veřejných rozpadla.

Podoba koalice zatím není jasná ani ve Vsetíně. Vyhrála zde KDU-ČSL (má šest křesel z 21). Její lídr Jiří Čunek si nárokuje místo starosty, byl jím už v letech 1998 až 2007. Čunek nevyloučil trojkoalici s druhou ČSSD (tři křesla) a hnutím ANO (také tři mandáty). Ve hře je však i širší koalice, kde by mohla být také Koalice pro otevřený Vsetín (tři zastupitelé). V minulém období ve městě vytvořila koalici ODS s lidovci, ČSSD a TOP 09.

 V Uherském Hradišti se zatím nedokázali shodnout ani oponenti dosavadní pravicové koalice

V Uherském Hradišti vyhrála ODS (má šest mandátů z 27), která v minulém období vytvořila koalici s TOP 09 a KRUH a s lidovci. Nyní ale mají celkem jen 13 křesel, když KRUH a KDU-ČSL získali po třech a TOP 09 jeden mandát. Ve hře je tak pokračování této koalice za účasti další strany či koalice kopírující vládní s lidovci, ČSSD (pět křesel) a ANO 2011 (čtyři mandáty). I tato formace ale potřebuje další subjekt. Mohlo by jím být Zdravé Hradiště, které má dva zastupitele. KSČM skončí ve všech okresních městech kraje v opozici.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…