Ve škole jsem se nic nedozvěděla o holokaustu Romů. Poslankyně od Pirátů se zapojila do debaty o výuce dějepisu

26.01.2019 12:07

V poslední době se vede živá debata o tom, jak učit dějepis. Dříve se k tomuto tématu vyjadřovali komunisté, dnes tak činí Bezpečnostní informační služba (BIS) nebo Piráti. Místopředsedkyně strany a poslankyně Olga Richterová sepsala pár řádků k vraždění Romů za druhé světové války.

Ve škole jsem se nic nedozvěděla o holokaustu Romů. Poslankyně od Pirátů se zapojila do debaty o výuce dějepisu
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Olga Richterová

Na konci ledna roku 1945 osvobodila Rudá armáda koncentrační tábor Osvětim. Stalo se tak 27. ledna. V roce 2005 OSN rozhodla o tom, že tento bude napříště připomínán jako Mezinárodní den památky obětí holokaustu. Připomínali si ho i čeští poslanci a senátoři.

Pirátská poslankyně Olga Richterová na blogu Aktuálně.cz prozradila, že se ve škole nedozvěděla takřka nic o romském holokaustu. Romové přitom před druhou světovou válkou a za války trpěli podobně jako Židé a čelili obdobnému pronásledování.

„V období druhé světové války nebyli cílem systematické, rasově motivované nacistické perzekuce pouze Židé. V r. 1942 byl vydán rozkaz o ‚potírání cikánského zlořádu‘ a otevřená rasistická politika vůči Romům se projevovala i tím, že byli vedle Židů explicitně jmenováni jako druhá ‚neárijská rasa‘ určená ke ‚konečnému řešení‘. Tuhle informaci si ze základní ani střední školy takhle jasně nepamatuju,“ napsala poslankyně Richterová.

„Ani následující, podrobnější popis: Dle dostupných informací bylo v Evropě v této době zavražděno mezi 250 a 500 tisíci příslušníků romského etnika. Přesnější počty je těžké stanovit, protože většina těchto lidí byla zabita nejen v koncentračních táborech, ale především během hromadných poprav, které měla na svědomí např. komanda SS, která systematicky likvidovala celé romské vesnice během postupu německých jednotek některými evropskými státy. Část Romů zahynula v plynových komorách, část zemřela v důsledku příšerných podmínek a šíleného zacházení v různých tzv. kárných, internačních, sběrných nebo koncentračních táborech,“ pokračovala.

V České republice se debaty o romských obětech holokaustu vedou od 90. let 20. století. Od té doby ležela na stole otázka zrušení vepřína v Letech u Písku, který stál právě na místě jednoho z táborů, kde zemřely desítky Romů. A nejen Romů.

Politici vedli po desítky let debatu o tom, že by bylo dobré vepřín odkoupit a zbourat. Mužem činu se však stal až někdejší lidovecký ministr kultury Daniel Herman ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD). Právě Sobotkova vláda rozhodla o tom, že vláda vepřín odkoupí od firmy Agpi za 450 milionů korun. Kritici Sobotkovy vlády vyčítali kabinetu, že to stát vyšlo příliš draho. Exministr Herman si však za svým rozhodnutím dodnes stojí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…