Ve sněmovně opět bude živo. Má se prodlužovat nouzový stav a řešit daňový balíček

22.12.2020 6:26

Sněmovna dnes bude rozhodovat o podobě vládního daňového balíčku, který kromě jiného přináší zrušení superhrubé mzdy a stravenkový paušál. Sněmovna bude rozhodovat o tom, zda dá přednost svojí, nebo senátní podobě balíčku.

Ve sněmovně opět bude živo. Má se prodlužovat nouzový stav a řešit daňový balíček
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman přednesl svůj projev ve sněmovně

Sněmovní verze počítá například s vyšší daňovou slevou, ale má vyšší dopady do veřejných financí. Poslanci se budou zabývat v pořadí již čtvrtou žádost menšinové vlády ANO a ČSSD o souhlas s prodloužením nouzového stavu kvůli epidemii koronaviru.

Daňový balíček v senátní verzi zachovává zrušení superhrubé mzdy a dvě sazby daně z příjmu fyzických osob 15 procent a 23 procent. Zvýšená sazba by platila pro část příjmů zhruba nad 140.000 korun měsíčně.

Základní daňová sleva na poplatníka by se zvýšila méně, než jak ji obsahuje sněmovní znění. Růst má ve dvou letech pokaždé o 3000 korun. Obcím a krajům mají být výpadky po zrušení superhrubé mzdy částečně kompenzovány zvýšením jejich podílu na výnosech z daní.

Vláda chce dnes také předstoupit před Sněmovnu, aby získala souhlas poslanců s prodloužením nouzového stavu o dalších 30 dní, tedy do 22. ledna. Zatím platí do 23. prosince. Na stav nouze se váže většina vládních protikoronavirových restrikcí. Lze také nasadit například vojáky na pomoc mimo jiné ve zdravotnických zařízeních a v zařízeních sociálních služeb. Pokud by Sněmovna nesouhlasila, vláda by nemohla většinu opatření nařídit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…