Ve vedení Plzně zasedne ČSSD, ODS, lidovci a Občané patrioti

18.10.2014 10:40

ODS a ČSSD, které minulé čtyři roky vládly Plzni, se dohodly na dalším pokračování koalice. Spolu s nimi budou nyní v koalici ještě KDU-ČSL a Občané patrioti. Hnutí ANO, které o desetiny procenta před ODS vyhrálo ve městě volby, bude v opozici. V sedmačtyřicetičlenném zastupitelstvu by měla mít nová koalice 27 křesel. ČTK dnes výsledky noční dohody potvrdil dobře informovaný zdroj.

Ve vedení Plzně zasedne ČSSD, ODS, lidovci a Občané patrioti
Foto: Hans Štembera
Popisek: ODS

Primátorem by měl být dosavadní primátorův ekonomický náměstek, lídr ČSSD Martin Zrzavecký, současný primátor a lídr ODS Martin Baxa má být prvním náměstkem primátora. Baxa ani Zrzavecký se zatím k dohodě nevyjádřili. Na odpoledne po konci senátních voleb, kde proti sobě v Plzni stojí právě kandidáti ODS a ČSSD, ale Baxa svolal tiskovou konferenci k výsledkům povolebních jednání.

Volby v Plzni vyhrálo hnutí ANO s 17,9 procenty hlasů těsně následované ODS s 17,55 procenty hlasů. Třetí skončila ČSSD, které dalo hlas 16,45 procenta voličů. Všechny strany získaly po deseti mandátech. TOP 09 a KSČM mají pět mandátů, Občané patrioti čtyři a KDU-ČSL tři mandáty. Do zastupitelstva se z dosavadních stran nedostala Pravá volba, naopak lidovci se po čtyřleté pauze do zastupitelstva vracejí.

ODS vyzvala ČSSD k jednání o pokračování dosavadní koalice na magistrátu

Všechny strany, které získaly po deseti mandátech, celý týden tvrdily, že ostrá koaliční vyjednávání začnou až po konci senátních voleb. Potvrdily zatím jen neoficiální setkání. ODS vyzvala ČSSD k jednání o pokračování dosavadní koalice na magistrátu i v obvodech. ČSSD se netajila tím, že chce dosáhnout co nejlepšího výsledku. Zřejmě díky ústupku ODS tak získá post primátora, i když skončila ve volbách až třetí. V čele plzeňské radnice stál dosud přes 20 let vždy primátor z ODS.

Nejvíce hlasů získal ve volbách primátor Baxa. Jeho strana dostala od voličů 323.390 hlasů, vítězné ANO 329.815 hlasů a ČSSD 303.042 hlasů.

Při minulých komunálních volbách vyhrála v Plzni ODS se ziskem 24,78 procenta hlasů. Těsně porazila druhou ČSSD s 23,81 procenty. Těsný výsledek se projevil stejným ziskem 14 mandátů. Třetí skončila TOP 09 se sedmi zastupiteli a 12,31 procenty hlasů. Do zastupitelstva se dostalo ještě pět představitelů strany Občané.cz, dále pět komunistů a těsně i dva členové Pravé volby pro Plzeň. Na velké koalici se na magistrátu i v některých obvodech dohodly vítězné strany ODS a ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…