Ve veřejném prostoru schází Havlův hlas, shodují se osobnosti

15.12.2012 8:25

Česká republika si v úterý 18. prosince připomene výročí smrti prvního českého prezidenta. Co podle známých osobností a politiků znamenal první rok bez prezidenta Václava Havla? Na to se ptaly Lidové noviny.

Ve veřejném prostoru schází Havlův hlas, shodují se osobnosti
Foto: facebook
Popisek: Placka jako vzpomínka na Václava Havla

Dotázané osobnosti se dokázaly shodnout na jednom: hlas Václava Havla v české společnosti chybí.

O tom je přesvědčena i bývalá Havlova tajemnice Sabina Tančevová: "Čechům u dnešních vrcholných politiků vadí arogance moci a vědí, že on proti tomu vystupoval. Byl by rád, že byla schválena přímá volba hlavy státu. Přála bych si, aby nový prezident na Václava Havla navázal."

Odchod prvního českého prezidenta zanechal podle exministra vnitra Jana Rumla prázdnotu v každém z nás, která se projevuje pocitem většího ohrožení určitých duchovních hodnot a jistot. "Rok bez Havla, kdy jsme nad rakví každý něco slíbili, nám lépe dává příležitost zamyslet se nad svým životem. Zvláště nyní, v době adventní," dodává Ruml.

Schwarzenberg: Je jasné, kdo tady chybí

Stejné pocity má i ministr zahraničí a jeden z kandidátů na budoucího prezidenta republiky Karel Schwarzenberg (TOP 09). "První rok bez pana prezidenta Havla ukázal, že nám chybí hlas, který se u nás ozývá ve správném okamžiku. Politická scéna v české zemi bohužel jasně ukazuje, kdo tady chybí," řekl politik.

Zpěvačce Martě Kubišové schází člověk typu Havla, který uměl věci správným lidským způsobem glosovat. "Věřím, že si společnost Václava Havla na výročí jeho smrti připomene," dodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…