Ve věznici v Rapoticích volil do Senátu jediný odsouzený

12.10.2012 16:58

Mezi prvními voliči při senátních volbách na Vysočině byl dnes také jeden z odsouzených mužů, jenž si odpykává trest ve věznici v Rapoticích na Třebíčsku. Svého kandidáta do Senátu volil podle mluvčího věznice Jana Doležala jako jediný z celého nápravného zařízení.

Ve věznici v Rapoticích volil do Senátu jediný odsouzený
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věznice Pankrác

"Muž volil přímo krátce po 14:00 ve věznici, kam jsme se za ním vypravili s volební urnou. Při volbách je to běžná praxe," řekla ČTK předsedkyně volební komise v Lesním Jakubově Marie Pisková. Přibližně hodinu po otevření volebních místností odvolili také tři občané ve Vysoké Lhotě na Pelhřimovsku. Obec s 18 obyvateli má zřejmě nejmenší počet voličů na Vysočině, lidé však mají o volby zájem. Při krajských volbách v roce 2008 tam dosáhla volební účast téměř 70 procent. Ve Vysoké Lhotě tehdy lidé dali nejvíc hlasů ODS, následovala ČSSD a KDU-ČSL. "Jak to dopadne letos, se neodvážím tipovat," řekl starosta František Plášil.

Vstoupí do politiky i studenti?

O úspěch v krajských volbách usiluje na Vysočině 644 kandidátů, kteří se objevili na kandidátních listinách 18 volebních stran a uskupení. "Původně jich bylo o tři více, ale buď se vzdali kandidatury, nebo bylo odvoláni volebním zmocněncem," řekla ČTK Alena Kuchařová z krajského úřadu. Nejstarším kandidátem je sedmaosmdesátiletý důchodce František Prát kandidující za Stranu zelených. Nejmladšími adepty na krajské zastupitele jsou osmnáctiletí studenti Jakub Hammer a Vojtěch Prchal (oba SZ).

Kandidáti na členství v pětačtyřicetičlenném krajském zastupitelstvu mají v Kraji Vysočina průměrný věk 46 let, nejvíc je jich ve věkové skupině mezi 30 až 49 lety. Nejvíc je mezi nimi nestraníků, a to 293, což představuje 45,5 procenta všech kandidujících.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…