Věc je uzavřena, teď záleží na VV, říká Pospíšil ke státnímu zastupitelství

21.02.2012 18:05

Zasedání sněmovního bezpečnostního výboru ke kontrole pražského státního zastupitelství skončilo bez výsledku. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) vidí za jeho svoláním politiku. Podle předsedy výboru Radka Johna (VV) o mocenský boj nejde. Poslanci se dohodli jen na tom, že budou moci dát Pospíšilovi písemné otázky k prověrce. Ministr, pokud to bude v jeho pravomoci, odpoví.

Věc je uzavřena, teď záleží na VV, říká Pospíšil ke státnímu zastupitelství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Pospíšil v úvodu vysvětloval s poukazy na zákony, jakým postupem lze získat od státního zastupitelství informace. Několikrát se obrátil přímo na Johna, například s výzvou, aby veřejně sdělil, v čem se Vrchní státní zastupitelství v Praze, které prověrku provádí, dopustilo nezákonnosti. Pokud podřízené státní zastupitelství s kontrolou nesouhlasí, může požádat o dohled nad dohledem, podotkl ministr. Doporučil Johnovi, aby si prostudoval příslušnou vyhlášku.

Nejde o mocenský boj, říká John

„Z mého pohledu je věc uzavřena. Nakolik budou Věci veřejné pokračovat ve svých aktivitách vzhledem ke státnímu zastupitelství, to nevím," uvedl Pospíšil v pořadu Impulsy Václava Moravce. Že by Pospíšil na svůj post rezignoval, protože se mu opět nepodařilo odvolat státního zástupce, to ministr odmítá. "Jde o jiný úhel pohledu," říká.

John se podivil nad tím, že pověřený vrchní státní zástupce Stanislav Mečl vystoupil v debatním pořadu České televize, ale pozvání na jednání výboru nepřijal. Mečl by prý nedostával jiné otázky, než na které odpovídal v televizi. John potom vyjmenoval několik argumentů, proč je podle pražského státního zastupitelství prověrka údajně nezákonná.

"Není to mocenská půtka. Mám pět zcela konkrétních věcí, kdy byl podle městského státního zastupitelství porušen zákon," řekl novinářům po jednání výboru John. Jde podle něho o to, aby žádná ze stran sporu nepoužívala prostředky za hranou zákona. Pospíšil přitom říká, že se proti rozhodnutí soudu odvolá - s návratem Rampuly totiž nesouhlasí. „Mým cílem je mít do pátku jasno, jakým způsobem se odvoláme," prohlásil ministr.

Podle Pospíšila ale svolání výboru nemělo jiný důvod než vyvolat tlak na státní zastupitelství. Nepadl podle něho žádný argument pro to, že vrchní státní zastupitelství postupovalo nezákonně. "Nenapadá mě jiná důvodnost tohoto setkání než ta, že šlo o politické jednání," řekl novinářům ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…