Večerní přestřelka v ČT. Nad kauzou kolem premiéra si to vyříkávali Fiala a Filip

20.11.2018 23:07

Šéf ODS vidí Čapí hnízdo jako obrovský osobní problém premiéra, který zatěžuje celou zemi. Předseda komunistů mluví o umělé mediální kauze, která nemá vliv na vládu. ODS chce odchod premiéra, komunisté ho podrží. Úterní pořad Události, komentáře na ČT24 nabídl duel obou předsedů sněmovních stran, Petra Fialy (ODS) a Vojtěcha Filipa (KSČM).

Večerní přestřelka v ČT. Nad kauzou kolem premiéra si to vyříkávali Fiala a Filip
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Filip hned v úvodu upřesnil, co jim premiér Andrej Babiš při dnešním jednání výkonného výboru KSČM řekl. Sdělil prý především genezi kauzy, kterou poslanci znali, ale členové výkonného výboru ne. Filip se prý dozvěděl jedinou novou věc, kterou nevěděl, že je Babiš mladší státním občanem Švýcarské konfederace více než deset let. „Takže se prostě nikde ve Švýcarsku neukrýval, ale prostě tam žije,“ dodal.

Kromě toho se do médií předseda komunistů vyjadřoval tak, že se stejně jedná o uměle vytvořenou kauzu. „Věřím tomu, že je to kampaň. Výkřik v Televizi Seznam říkal, že jsou to nové informace, přitom žádná nová informace nepadla,“ vysvětlil s tím, že skutečně česká policie státního občana ve Švýcarsku opravdu jen tak vyslýchat nemůže. Že byl syn českého premiéra na Krymu, prý Filip nevěděl. „Já nezkoumám, kudy jezdí cizí státní občan, to je jeho věc,“ řekl s tím, že to, že byl Babiš junior na Krymu, jej vůbec neznepokojuje.

Jedině v případě, kdyby Filip neznal další kauzy ze své advokátní praxe, možná by se podivil, že ještě nejsou důkazy o tom, že jde o kampaň. V tomto případě je ale pevně přesvědčen, že policie postupuje systematicky. Ještě ale nezažil, že by byl pod takovým tlakem vyšetřovatel české policie, jaký vyvinula třeba společná tisková konference pěti nebo šesti opozičních stran. „To se ten vyšetřovatel musí opravdu cítit výborně a nezávisle,“ kroutil hlavou.

„Kauza ale zatěžuje výkon vlády. Premiér má řešit problémy země a tady řeší celá země premiérovy osobní problémy,“ vložil se do diskuse Fiala a připomněl, že je špatně, že policie dosud nevyslechla člověka, jenž je v kauze obviněn, pohyboval se na Krymu se zaměstnancem premiéra a který je syn Babiše. „Těch otazníků je celá řada, i bývalí policejní prezidenti říkají, že je divné, že nebyl dostatečně prověřen únos syna Babiše. To je neúnosné,“ poznamenal.

Odmítá, že by tisková konference opozičních stran vytvořila nátlak na vyšetřovatele. Naopak předseda vlády má prý možnost věci ovlivňovat. „Teď si akorát každý bude pokládat otázku, zda k nám mluví předseda vlády, nebo otec, který chrání své obviněné děti, nebo obviněný člověk, který se snaží minimalizovat své potrestání,“ doplnil s tím, že nemůže Babiš už vykonávat funkci předsedy vlády ve prospěch České republiky.

A jak reálně vidí variantu, že Sněmovna vysloví vládě nedůvěru? Fiala shrnul, že dvěma stranám situace nevadí, jsou jimi ANO a KSČM, které si s Babišem podle Fialy velmi dobře rozumějí, protože žádný jiný předseda by je k moci nepřizval. A vláda se tak chová velmi levicově.

Jinak je tomu podle něj u ČSSD, která vyjadřuje řadu pochybností. „V tuto chvíli jsme pro vyslovení nedůvěry shromáždili 92 podpisů a můžeme předpokládat, že se přidají ještě další poslanci,“ dodal předseda ODS. Rozhodnout by měly v hlasování hlasy sociálních demokratů, více však napoví středeční jednání předsednictva strany.

Fiala jako jednu z dalších možností uvedl, aby koalice pokračovala ve stejném složení, bez Babiše. „I když to také není tak dobré pro Českou republiku, hlavní je ale odstranit problém, kterým je střet zájmů Babiše,“ poznamenal.

Další scénář je však to, že hnutí SPD nabízí podporu pro příští vládu hnutí ANO. „Nedovedu si vůbec představit, že by SPD přímo v kabinetu nahradila lidi z ČSSD, to je jen strašení, ale určitě taková hrozba splupráce ANO, SPD a KSČM existuje,“ řekl Fiala, který si zároveň myslí, že dlouhé vládnutí Babiše za podpory SPD a KSČM není beztak realistické.

 


 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…