Vede to až do Bruselu... Vadim Petrov z RRTV udeřil: Velké protesty v Německu. A ČT? Vymlčovali to!

09.01.2024 20:19 | Monitoring

Člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Vadim Petrov hovořil o práci mainstreamových a veřejnoprávních médií, v pořadu XTV upozornil, že od nich nelze čekat, že lidem nabídnou nestranný pohled na to, co se děje. Aktuálně to je vidět na stávkách v Německu. Pokud by se povinnost platit poplatky za média veřejné služby rozšířila na majitele chytrých mobilních telefonů a notebooků, je podle něj namístě občanská neposlušnost.

Vede to až do Bruselu... Vadim Petrov z RRTV udeřil: Velké protesty v Německu. A ČT? Vymlčovali to!
Foto: XTV
Popisek: Vadim Petrov v XTV

Vraždění na FF UK v Praze 21. prosince se Vadimu Petrovi podle jeho slov komentovalo poměrně těžko: „S potřebnou dávkou piety a respektu, ale zároveň i racionálního či pragmatického úhlu pohledu, to je úhel pohledu, který se snažím prosazovat, aniž bych ho příliš zatěžkával city či deklarací příslušnosti někam či k něčemu. Z tohoto hlediska bylo těžké o zmíněné události pojednat. Nejjednodušší by bylo ji vymlčet a nekomentovat ji vůbec, anebo zvolit cestu, kterou jsem nakonec zvolil,“ uvedl radní v pořadu XTV.

Nepřirovnával by ale události na FF UK k útokům 11. září: „Tam to bylo v kontextu geopolitiky a mezinárodních vztahů, v té velké světové politice hrálo 11. září nějakou roli. Střelba na FF UK je odraz světa nás doma, ten svět sestoupil z obrazovky a přišel za námi, na to nejsme zvyklí. Teď jsme měli tu bezprostřední zkušenost. Z toho si myslím, že pramení ten šok mnoha lidí. Do jisté míry je to i pražská záležitost, pro ostatní to také stále bylo něco, co viděli v televizi. Nemyslím si, že to má význam, jako mělo 11. září,“ pokračoval Petrov.

Zaměřil se také na česká mainstreamová média, na která podle jeho slov není v žádném případě spoleh, když si člověk chce udělat nestranný pohled na to, co se děje. Aktuálně zmínil například dění v Německu, kde jsou velké protesty nejenom zemědělců, ale i dalších profesí. „A u nás v České televizi speciálně a i trošku v ostatních médiích se to nejdřív trošku vymlčovalo, dnes jsem si všiml, že Česká televize už trosku přiznala, že je to problém. Ale pak vidíte sociální sítě, vidíte alternativní média a vidíte, že se tam odehrává opravdu velké drama.

Anketa

Jste pro zrušení koruny a zavedení eura v ČR?

94%
hlasovalo: 57767 lidí
Vím, že je to zase jeden úhel pohledu, ale ten nezávislý a nestranný úhel pohledu zkrátka v českých médiích chybí. Vždy to jen lakují podle něčeho, jak si kdo myslí, a teď si myslí, že by nebylo dobře, abychom se seznámili s tou událostí úplně natvrdo. Speciálně od veřejnoprávních médií bych očekával, že nám to ukážou v nějaké rovnováze. Tady se hraje o důvěru, a když nebudeme veřejnoprávním médiím věřit, že to opravdu dělají fér a je to padni, komu padni, přestaneme jim věřit a pak nemá smysl je mít a platit si je,“ komentuje práci veřejnoprávních médií v souvislosti se stávkou německých farmářů.

Zamyslel se nad příčinou, proč nejsou veřejnoprávní česká média nestranná, a to jak v informování o událostech ve světě, tak i v tuzemsku. „Ono to vede až do Bruselu, česká veřejnoprávní televize je médium s metodickým dohledem EU. Klíčové slovo je tu autocenzura a vlastně schopnost sám sebe někde potlumit a někde šlápnout na plyn,“ dodává k práci v České televizi.

Prozradil, jak se dívá na navyšování koncesionářských poplatků. „Technicky vzato jsem pro to, aby to dýchalo s rozpočtem, je to státní televize, stát se rozhodl tu mít nějaké médium, dal tomu název veřejnoprávní s tím, že to budou dozorovat rady, ale ty kompetence rady jsou spíše doporučující, těch nástrojů moc není,“ řekl Petrov, který by koncesionářské poplatky úplně zrušil. Televize a rádio veřejné služby by se podle něj měly financovat mandatorním výdajem ze státního rozpočtu.

Lidé by se podle Petrova měli vzbouřit, pokud by měli platit za Českou televizi v mobilu: „Pokud poplatky půjdou tou cestou, že by do naší legislativy vstoupilo, že se bude vybírat z mobilu, laptopu, počítače nebo z internetu, tak si myslím, že je namístě občanská neposlušnost. A prostě tak, jak to dělají Poláci, to neplatit,“ uvedl Petrov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…