Vedení ODS už je smířeno: Obnova strany potrvá roky

24.03.2014 17:17

Občanští demokraté se připravovali na volby do Evropského parlamentu s tím, že to bude velký politický comeback. Teď ale vedení strany připouští, že obnova sil potrvá mnohem déle. Podle deníku MF Dnes to může trvat i roky.

Vedení ODS už je smířeno: Obnova strany potrvá roky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala, předseda ODS

Zvolení předsedy Petra Fialy na lednovém kongresu ODS mělo zastavit krizi strany. Fiala tehdy tvrdil, že už v evropských volbách dokáže ODS dobrým způsobem oslovit veřejnost.

Zvednout preference nám potrvá několik let

Teď si ale vedení občanských demokratů uvědomuje, že opětovné získání stranických preferencí během pár měsíců nebude možné. „Nedělám si iluze, že bychom zvedli preference za několik měsíců, neznám žádný takový případ z minulosti, kdy by se to nějaké straně povedlo. Podle mě to bude trvat několik let. Nyní jde hlavně o to, aby současná podpora ještě neklesla," uvedl pro MF Dnes místopředseda strany Martin Kupka.

Také senátor Miloš Vystrčil má podobný názor. Eurovolby podle něj nebudou odrazovým můstkem pro novou ODS.

Nesmí nastat velký volební debakl

Straníci zároveň dodávají, že nesmí dojít k výrazným volebním debaklům. Cesta mezi silné parlamentní strany může trvat až do roku 2017, kdy mají proběhnout volby v řádném termínu.

Fiala prozatím přebíral vedení nad stranou, vytvářel týmy a řešil značně ztenčený rozpočet v důsledku slabého zisku ve volbách. V pondělí některé změny oznámil na první schůzce nového republikového sněmu ODS.

Šéf strany na něj přijel představit nově vytvořený expertní tým poradců. Mezi nimi se objeví například Václav Klaus mladší jako odborník na školství. Objeví se zde také exministr Zbyněk Stanjura nebo bývalá poslankyně Lenka Kohoutová.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…