Veksláci, manko a amnestie od Havla. Noviny přinášejí další perly ze života "soudruha vedoucího" Iva Rittiga

17.09.2013 7:24

Hospodářské noviny v dnešním vydání navázaly na článek uveřejněný včera na serveru iHNed.cz a pátraly po počátcích kariéry Iva Rittiga, dnes označovaného za jednoho z nejvlivnějších lobbistů. Obyvatel Monaka a účastník mnoha kontroverzních obchodů prožil vskutku pestrý život, ve kterém se dokonce dostal na několik let do vězení. Začátek jeho příběhu je totiž spojen s nevídaným mankem ve funkci vedoucího pražské prodejny s potravinami.

Veksláci, manko a amnestie od Havla. Noviny přinášejí další perly ze života "soudruha vedoucího" Iva Rittiga
Foto: Hans Štembera
Popisek: V souvislosti s kauzou Nagyová proběhl v Praze policejní zásah ve vile Ivo Rittiga

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptáme se mezi 16.- 22. zářím

19%
20%
5%
5%
1%
hlasovalo: 176660 lidí

Ivo Rittig se podle HN na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let učil na prodavače. Již tehdy byl ambiciózní, a tak se na povinnou praxi dostal do prestižního lahůdkářství U Paukertů. Zde podle deníku prožil absolutní deziluzi, když zjistil, že téměř všichni kolem něj různě kšeftují. Realitě se brzy přizpůsobil a čile se do nejrůznějších obchodů zapojil. Osvědčil se prý zejména díky své spolehlivosti a dodržování dohod - nadřízeným vždy odvedl příslušný díl zisku.

V roce 1981 nastoupil do prodejny na rohu ulic Štěpánská a Žitná v centru Prahy. Do dvou let se v samoobsluze na prestižní adrese stal vedoucím a následně rozjel své obchody ve velkém. Jak píší HN, měl kontakty na svět pražských veksláků, ale rovněž například na sovětské vojáky, od kterých odebíral luxusní kaviár a vodku, které pak s patřičnou marží prodával pod pultem.

Dokázal si však získat na svou stranu zaměstnance, ať už okouzlujícím chováním, nebo různými službami. Jedna z jeho podřízených pro noviny zavzpomínala, jak jí dokázal za pět set korun sehnat kalkulačku, jakou nikdo jiný neměl.

Do potíží podle HN „pana vedoucího“ přivedla jeho neschopnost vést si pořádně účetnictví. Když později jeho řízení prodejny přezkoumával soud, zkonstatoval, že z manka tři čtvrtě milionu korun, které inspektoři v jeho prodejně odhalili, skončila v Rittigově kapse zhruba třetina. Zbytek se poztrácel ve zmatečném účetnictví.

Rittig dokázal navzdory svým čachrům „ustát“ dvě velké inventury. O obou byl informován dopředu a mohl přijmout příslušná opatření. Desetitisíce korun si vždy napůjčoval od přátel a používal i triky kalibru vystavování prázdných kartonů od cigaret, vycpaných papírem. Navíc si ze sousedních prodejen napůjčoval zboží, o kterém tvrdil, že jej nakoupil za chybějící hotovost.

Hra skončila ve chvíli, kdy se psychicky složil Rittigův zástupce, který o všem věděl, a sebe i svého šéfa udal policii. Za rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví hrozilo pozdějšímu velkopodnikateli až patnáct let odnětí svobody, nakonec dostal devět. Z vězení se dostal v lednu 1990 na základě amnestie prezidenta Havla. A dál už to byl úplně jiný příběh.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…