Veleba v bouřlivé diskuzi nad svým návrhem: Dost bylo výjezdů ČT za Pussy Riot do Londýna!

15.02.2015 18:10

Z PROFILŮ Senátor Jan Veleba (SPO) pokračuje ve svém tažení za objektivnější podávání informací z veřejnoprávních médií. Tento týden představil návrh zákona, který má upravit koncesionářské poplatky tak, aby to Českou televizi donutilo informovat objektivněji, jak sám tvrdí. U čtenářů serveru ParlamentníListy.cz vzbudil návrh bouřlivý ohlas, Veleba jim tedy vysvětloval, proč se do toho dal. Zmínil Ukrajinu, Rusko, hanobení prezidenta Zemana, Pussy Riot i možný "Majdan proti ČT".

Veleba v bouřlivé diskuzi nad svým návrhem: Dost bylo výjezdů ČT za Pussy Riot do Londýna!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jan Veleba

Senátor Jan Veleba přišel s návrhem, jak skoncovat s údajným lhaním veřejnoprávních médií, především České televize. Ten, kdo byl poškozen přímo veřejnoprávním médiem, nebo se mu nelíbí způsob poskytování informací, například o Ukrajině, Rusku či prezidentu republiky Miloši Zemanovi, by nemusel platit koncesionářské poplatky po dobu pěti let.

  • Kompletní návrh senátora Jana Veleby ČTĚTE ZDE.

Rozlišení podle regionů

"Proto senátor Jan Veleba navrhuje, aby televizní a rozhlasový poplatek neplatily osoby, které byly vysíláním České televize či Českého rozhlasu postiženy, po dobu 5 let. Fakt poškození musí uznat Rada České televize, jako její orgán, a Rada Českého rozhlasu, jako jeho orgán, nebo Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, což je státní orgán, který má v působnosti zákonnost a monitorování rozhlasového a televizního vysílání, nebo soud," stojí v reformním návrhu senátora.

Lidé by se také mohli rozhodnout pro náhradní plnění specificky zaměřených médií, jako je nábožensky orientované Rádio Proglas. A pokud už by občané platili poplatky České televizi, měli by dostat možnost posílat je přímo do studií v Brně či v Ostravě, podle regionu, z něhož je zajímají informace.

Černí pasažéři a propaganda o zlém Rusku

Velebův nápad vyvolal vlnu souhlasných reakcí na serveru ParlamentníListy.cz, kde mu čtenáři vyjadřují silnou podporu a přidávají dotazy s touto problematikou spojené. Senátor ale odpovídal i na kritičtější připomínky, které upozorňují na možná slabá místa v jeho návrhu. Čtenář Eda Rybák se například senátora ptal, zda už má pro svůj návrh předjednanou podporu v Poslanecké sněmovně a jestli se zabýval i otázkou "černých pasažérů", kteří nebudou chtít platit, ale ČT budou stejně sledovat.

"Ne, nejednal. Mojí prioritou je lobbovat za svůj návrh nejdříve v Senátu a potom ve sněmovně. Tudy vede cesta k cíli, respektive k novele zákona," odpovídá senátor.  "A pokud se týká vysílání na černo, já bych řekl příjem na černo, tak jistě, to by mohlo nastat. Ale to není meritorní záležitost. Ti koncesionáři, kteří při sledování neveřejnoprávní ČT trpí, ti určitě nebudou černými pasažéry. Sečteno a podtrženo, je třeba začít neveřejnoprávní ČT řešit," zdůrazňuje.

Čtenáři ParlamentníchListů.cz ale častěji Velebovi vyjadřovali podporu. Nejednou zaznělo, že ČT vychovává z občanů tupce a je s tím třeba něco dělat. S tímto názorem se ztotožnil třeba čtenář Milan Žáček. "Tvrdá většina" občanů této země si prý myslí, že informace o zlém Rusku a hodné Americe jsou vylhané, když nás přitom USA chtějí zatáhnout do války. Lidé ale propagandě přestávají věřit a konečně se probouzí.

"Děkuji vám. Cítím to stejně jako vy - lidé se konečně probouzí. Já bych do toho nešel, kdybych necítil podporu a kdybych nevěděl, že množství lidí, kteří jsou nespokojeni s ČT, je velké a stále sílí. To je moje opora a víra, že jsem na správné cestě," odepsal Veleba.

Co je za tím?

V jedné z odpovědí senátor také popsal, kde vidí důvody zhoršení kvality zpravodajství veřejnoprávní televize. Na prvním místě zmiňuje obnovenou studenou válku, se kterou přichází tlak ze strany USA a EU na předávání "odpovídajících" informací divákům. Člen Rady ČT Michal Janovec prý ostatně prozradil, že ČT má předem nastolený protiruský pohled.

Druhý důvod vidí v potřebě kapitálových uskupení bránit se proti pravdivému popisu stavu věcí z úst prezidenta Miloše Zemana. "Druhým faktorem je potřeba pokračovat v útocích na prezidenta Miloše Zemana, neboť prezident hájí velmi razantně české národní zájmy a tím vstupuje do kruhů politických a kapitálových uskupení, kterým narušuje jejich zájmy. Příklad - je jedinou hlavou státu v rámci EU, která nazývá ukrajinské události a s nimi související ruské aktivity pravými jmény," píše doslova senátora.

Třetí důvod podle jeho názoru tkví v nízké profesionalitě řady pracovníků ČT, kteří neumí nic jiného než skákat do řeči. A s tím může souviset i čtvrtý důvod. Pracovníci ČT se prý často rekrutují z okruhu "pražské kavárny", o čemž má svědčit například to, že někdejší mluvčí TOP 09 Alžběta Plívová dnes pracuje právě pro Českou televizi.

Co když ČT úplně skončí?

Čtenář vystupující pod přezdívkou Petas999 se ale Veleby ptal, zda se nebojí, že by jeho snaha vedla k absolutnímu pádu ČT, na jejíž místo by pak nastoupily jen soukromé televize, které lze ovlivňovat ještě snadněji než televizi veřejnoprávní. Senátor se toho ale nebojí. Pokud jeho návrh uspěje, dojde prý ke změně chování televize, ale ne k jejímu konci. Ustanou ale třeba cesty do Londýna za pochybnými Pussy Riot.

"Ne, toho se neobávám, to by se určitě nestalo. Stalo by se to, že by ČT začala vysílat jinak, že by osekala nesmyslné náklady, zredukovala zaměstnance, že by zkrátka začala hospodařit. Určitě by nevyhazovala peníze za cesty do Londýna za pochybnými Pussy Riot, určitě by nevyhazovala miliony za dekadentní pořady typu Pečený sněhulák (v něm prezident Zeman projde procesem odstranění penisu a varlat a následné změny pohlaví - toto je ČT!)," rozčiluje se senátor.

"Pokud si někdo myslí, že Česká televize nemanipuluje veřejným míněním, plete se!" Veleba však podle vlastních slov televizi nechce zničit, pouze změnit.

Majdan proti ČT

Čtenáři vystupujícímu pod označením fridolín pak člen horní komory vysvětluje, že v jeho boji proti ČT ho pohání i zákonná povinnost.

"Navíc je to moje povinnost, protože jsem při vstupu do Senátu mimo jiné slíbil: 'Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.' No a zájem občanů je, aby ČT podávala pravdivé a objektivní informace," shrnuje. Pokud by se mu nepodařilo jeho záměr prosadit zákonnou cestou, zváží další kroky. Jednou z nich by mohl být i tzv. 'Majdan proti ČT'," jak navrhl další z čtenářů.

Senátor je přesvědčen, že nakonec uspěje.

Ptejte se senátora Jana Veleby prostřednictvím jeho profilu na ParlamentníchListech.cz:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…