Velezrádce Zeman. TOP 09 už sbírá podpisy pro jeho sesazení

10.02.2016 19:08

TOP 09 začala sbírat podpisy, kterými chce podpořit ústavní žalobu za velezradu na prezidenta Miloše Zemana. Již jej také vyzvala k demisi; za všechno může jeho potvrzení citlivé informace o částce, kterou Česká republika vydala za dívky, které byly unesené v Pákistánu. Informuje iDnes.cz.

Velezrádce Zeman. TOP 09 už sbírá podpisy pro jeho sesazení
Foto: Václav Fiala
Popisek: Prezident Zeman diskutuje se zaměstnanci společnosti Doosan Škoda Powe

„Prezident Zeman rozjíždí další kolo reality show, kde hlavní roli hrají úniky utajovaných informací, které mají zůstat tajné,“ řekl místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek s tím, že Zeman tak zcela záměrně ohrožuje bezpečnost českých občanů. „Dle mého soudu je to na odstoupení hlavy státu, a v opačném případě na podání ústavní žaloby Ústavnímu soudu,“ dodal. Jeho slova podepřel předseda strany Miroslav Kalousek, který se vyjádřil, že se jedná o oficiální stanovisko TOP 09.

Zeman totiž na jedné ze svých besed s občany potvrdil částku na dotaz, co si o platbě za unesené dívky myslí. Vysvětlil, že celkem se jednalo nikoli o 145, nýbrž o 150 milionů korun. „Záleží na kurzu.“ Následně vysvětlil, že co se týká Čechů, nikdo si nevezme jejich smrt na svědomí.

„Představte si, že bychom nezaplatili a ty dívky by byly popraveny. Nebo, což je lepší varianta, zůstaly by v harému některého z únosců,“ uvažoval Zeman a vysvětlil, že stát nenechává svoje občany v zahraničí napospas smrti.

K Zemanově proslovu se vyjádřil premiér Bohuslav Sobotka s tím, že problémy by se neměly komentovat, nýbrž řešit. Vicepremiér Andrej Babiš Zemanovo vyjádření přešel bez komentáře.

Celý text zde

Prezident se mezitím obhajoval, že nevyzradil žádnou tajnou informaci. „Pokud jde o pana poslance Ženíška, který tvrdí, že jsem se tímto výrokem dopustil velezrady, tak znovu konstatuji, že jsem pouze citoval veřejné přístupné zdroje v odpovědi na otázku posluchačky a odpověď zněla: Nevím jak bych se zachoval v situaci, kdy bych měl rozhodovat o výši výkupného. To je vše.“

Opět se však opřel do Sobotky, který podle něj má „jistou obsesi komentovat jakýkoli“ prezidentův výrok. „Zatímco já obsah jeho výroků nekomentuji, možná i proto, že nejsem přesvědčen o tom, že nějaký obsah mají,“ řekl prezident a dodal, že výši výkupného nemohl nijak ovlivnit.

Se Zemanovým vyjádřením však nesouhlasí ani předseda ODS Petr Fiala. „To je opravdu zoufalá situace, která by měla děsit každého občana České republiky. Není možné, aby odpovědní činitelé zveřejňovali informace, které jsou v normálních zemích tajné,“ řekl.

Podle něj přiznáním výše výkupného udělal Zeman z českých občanů terč. „To je děsivé, neomluvitelné a není možné tu věc tolerovat,“ řekl Fiala a dodal, že se Zeman nechová odpovědně.

Podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka je celá kauza nešťastná, jelikož by se to vůbec nemělo veřejně komentovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…