Velká bezpečnostní válka Babiše s Chovancem. Fámulus Šlachta, odstraněný náměstek Laube. A varovná slova generála Šándora

24.09.2016 17:06

Na rozdíl od přestřelky následující po oznámení policejní reformy, zapadla informace o rezignaci jejího kritizovaného autora, náměstka policejního prezidenta Zdeňka Laubeho z údajně zdravotních důvodů bez velkých reakcí. To ale neznamená, že to v bezpečnostních složkách nevře a nestřílí se „jako u Verdunu“. I to ticho po pěšině navenek je možná jen výsledkem zákulisních dohod.

Velká bezpečnostní válka Babiše s Chovancem. Fámulus Šlachta, odstraněný náměstek Laube. A varovná slova generála Šándora
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní prezident Tomáš Tuhý a ministr vnitra Milan Chovanec

Tvrdí to alespoň zdroj ParlamentníchListů.cz z prostředí zpravodajských služeb. „Zjednodušeně řečeno, v našem státě jde v této věci o boj ministrů Chovance a Babiše. Chovanec již nitkami ovládá zezadu činnost civilní zahraniční rozvědky (Ústav pro zahraniční styky a informace – ÚZSI) a pokouší se podobným způsobem mít vliv vůči na něm de iure nezávislé civilní kontrarozvědce (Bezpečnostní informační služba – BIS), kterou jinak ovšem úkoluje přímo premiér Sobotka,“ prozradil redakci zdroj, který si z pochopitelných důvodů nepřál být jmenován. Vicepremiér, šéf hnutí ANO a ministr střežící státní kasu Andrej Babiš se podle něj zase prý snaží, aby aspoň co nejpozději vypluly na povrch informace týkající se jeho obchodních aktivit a hospodaření jeho impéria.

„I proto si nyní chce z jemu podléhajících celníků za pomoci svého fámula Šlachty, bývalého šéfa ÚOOZ (Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, který zanikl právě v nové Laubem naplánované policejní reorganizaci – pozn. red.) vytvořit něco jako novou policii a ze složek svého úřadu, které mohou dokonce prolomit institut bankovního tajemství, svou zpravodajskou službu. Placenou ovšem ze státních, ne z jeho peněz,“ uvedl zdroj. V bezpečnostní komunitě podle něj už dopředu všichni věděli, jak se na vlastní žádost od policie odcházející Šlachta postaví k nabídce velet celníkům, kde má stejné operativně–zpravodajské možnosti jako u ÚOOZ. Což ukázala i následná aféra s neoznámením podrobností o odposleších, nařízených Celní správou za minulý rok.

Mouřenín udělal své, mouřenín může jít

Právě za tím prý stojí onen před veřejností jinak pečlivě zakamuflovaný spor mezi vnitrem a financemi o policejní reformě. „Chce se mi to z toho všeho zvracet. To víte, volby se blíží a ČSSD nemá ani tak strach z rozdrobené a věčně rozhádané pravice, jako ze stále více rostoucích a posilujících kolegů z vlády z hnutí ANO. Každopádně, do demokracie máme pořádně daleko,“ uvedl bezpečnostní expert.

Právě k odstřižení Babiše coby hrozícího vítěze příštích voleb měla posloužit kvapně uskutečněná reforma nejdůležitějších – a co hlavně, nejinformovanějších – složek policie. Není divu, že se policejní prezident Tomáš Tuhý i jeho pravá ruka Laube, coby její strůjci, stali pro Babiše nepřáteli číslo 1 a 2. V Babišem placených médiích se také téměř vzápětí objevila zpráva naznačující, že pokud ne přímo Tuhý, tak jeho nejbližší okolí spolupracuje se zločinci. Protože ale šéf policie má zdá se (alespoň zatím) u Chovance neotřesitelnou pozici, měla být v zákulisí dohodnuta jiná oběť, která by Babiše aspoň trochu „zklidnila“ a naopak ještě umožnila nasypat do bezedného rozpočtu resortu vnitra dalších 420 milionů ze státního rozpočtu na podporu boje s terorismem. Záminkou pro ni se měly stát údajné déletrvající zdravotní problémy Tuhého pravé ruky brigádního generála Laubeho. Jeho hlava měla být pro Babiše a hlavně Šlachtu jakousi náplastí za porážku a ostudu, kterou v souboji s Chovancem utrpěli.

„Je možné, že to tak bylo. Ale pokud to tak bylo, je to pro Andreje Babiše jen Pyrrhovo vítězství,“ řekl na otázku Parlamentních listů, co si o tom myslí, bývalý šéf Vojenské zpravodajské služby a současný bezpečnostní expert Andor Šándor. Proběhlou policejní reorganizaci považuje ovšem i on za zpackanou. „Tohle by se u armády stát nemohlo, ale u policie asi panuje jiná praxe. Kdyby tohle připravil na obraně můj zástupce, určitě bych s tím nesouhlasil,“ říká Šándor a pozastavuje se i nad tím, že policejní prezident si činnost svých dvou nejelitnějších útvarů neřídil sám, ale nechával to na svém náměstkovi. „Já si také armádní operativu řídil sám, když jsem velel vojenským zpravodajcům,“ dodal Šándor, někdejší šéf vojenské rozvědky, který opustil armádu v hodnosti generála.

„Na tom prostě někdo dělal a teď má z toho bolavou hlavu, protože neví co s tím a co z toho všeho ještě bude. Čekají nás ještě mnohá překvapení a odhalení,“ souhlasí se Šándorem zpravodajský expert, oslovený redakcí. „Za této situace lze jen těžko předpokládat, že by policejní náměstek – tedy člověk, který teď už není v žádném stresu vyplývajícím z přímého výkonu operativní nebo analytické činnosti – se najednou, shodou okolností těsně po prosazení kontroverze budící reformy policie, nacházel v tak špatném zdravotním stavu, že by musel dát okamžitou výpověď. A pokud ano, jak je možné, že v tak špatném zdravotním stavu se bude moci stejně okamžitě stát členem Chovancova poradenského trustu, když ta reforma je taková, jaká je? Tohle smrdí klasickou trafikou a všimněte si, že tentokrát to Babišova média přecházejí pozoruhodně téměř bez povšimnutí,“ uzavírá svou analýzu současného boje na tiché frontě expert ParlamentníchListů.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…