Velká hádka o jídlo u Moravce. Vejce za 5 Kč. Bylo veselo

12.02.2023 14:00 | Ze sítí

V první hodině svého diskusního pořadu Václav Moravec řídil diskusi prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy, prezidenta Agrární komory Jana Doležala a ředitele potravinářské sekce ministerstva zemědělství Jindřicha Fialky. Pánové se přeli, kdo může za to, že v Česku jsou potraviny drahé. „Jídlo je v Česku dražší než v Německu. Někdo to tu s maržemi přehání. Ale kdo to je?“ ptal se v pořadu Moravec. A ve studiu začalo být horko. Pánové se do sebe pustili.

Velká hádka o jídlo u Moravce. Vejce za 5 Kč. Bylo veselo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Papriky, ilustrační foto

Jídlo je v Česku dražší než v Německu. Někdo to tu s maržemi přehání. Ale kdo to je? nakladl Moravec otázku. „Nejvíc zdražily ovoce, zelenina, vejce a nealkoholické nápoje. Nejvíc zlevnilo máslo. Česko se s vysokou inflací potýká už rok. Na 10 procentech byla naposledy loni v lednu. V květnu to bylo už 126 %. Ale proč v Česku rostou ceny potravin, když podle světového indexu cen potravin ceny jinde klesají?“ ptal se.

Anketa

Je správné uvažovat o tom, že čtyřicátníci půjdou do důchodu v 68 letech?

11%
85%
hlasovalo: 21903 lidí
Prouza vyjádřil naději, že ceny potravin už přestanou růst. „Když se podívám na vyjádření potravinářů stará tři čtvrtě roku, tak oni říkali: Když stát zastropuje ceny energií, když klesne cena pšenice, budeme zlevňovat. Ceny energií už jsou zastropované, cena pšenice klesla, ale ceny potravin rostou dál,“ zlobí se Prouza.

Zdůraznil, že na českém trhu příliš nefunguje konkurence, ale je tu několik velkých podniků jako např. Agrofert. „A když vy chcete potraviny od českých dodavatelů. tak si jako obchodník můžete vybrat mezi jedním, nebo druhým, a ti vás drží pod krkem,“ popsal situaci Prouza. Teď podle něj bude záležet na tom, jak moc potravináři ještě využijí situaci a navýší si ceny. Jestli budou dál strašit lidi, že ceny potravin dál porostou, a jedním dechem budou žádat ministerstvo zemědělství o další a další dotace.

„Ale rozhodně není pravdou, že by zemědělci určovali ceny potravin. Ty ceny určují řetězce, ty je prodávají konečnému spotřebiteli,“ ohradil se Doležal. Připomněl, že ceny energií již byly zastropovány, ale na hodnotě, která je mnohem vyšší než před válkou na Ukrajině.

Fialka upozornil, že žijeme v  neklidné době, a že ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) je velmi aktivní a svolal kulatý stůl, na kterém hodlá situaci řešit. „Ale podle objektivních dat je síla spíš na konci toho řetězce, na straně obchodních řetězců,“ poznamenal úředník z ministerstva. „Pokud mají obchodní řetězce přirážku třeba 175 %, což je myslím u konzumních brambor, no tak pak je na divákovi, jak se k tomu postaví a jak si to vyhodnotí,“ upozornil Fiala.

A Prouza se ohradil. „My jsme snad jedinou zemí, kde se demonstrace proti ministrovi zemědělství platí z dotací od ministerstva zemědělství. My jsme asi jediná země, jež platí mecheche, kde se zmatlá pár agrobaronů na Žofíně.“ Pokud jde o kulatý stůl, Prouza tam prý přijde, ale nechce vést debaty o regulaci cukru. Prouza prý bude trvat na tom, aby se jednání zúčastnil Úřad na ochranu hospodářské soutěže, protože z pohledu Prouzy nejde ministrovi Nekulovi o nic jiného, než regulovat ceny jako za komunismu, a to prý odmítá připustit. „Zákon jasně říká, že cenová regulace je zakázána,“ zdůraznil.

Doležal ale nadále trval na tom, že černý Petr je na straně řetězců. Zemědělci totiž jezdili traktorem po poli v době, kdy byly ceny nafty enormně vysoké, ceny hnojiv také byly vysoké a zemědělci musí být schopni promítnout tyto své vysoké náklady do cen, což se ne vždy podaří.          

Fialka se pustil do Prouzy, že těmi agrobarony straší, když nemá argumenty, a zdůraznil, že ministerstvo rozhodně nebude porušovat zákon. „Pan Prouza, když nemá argumenty, tak straší těmi agrobarony. Prosím, nekopejme kolem sebe, takhle to veřejné prostředí společně nezkultivujeme. Skutečně,“ žádal Fialka.

Prouza však trval na tom, že zde velkou roli hraje roli fakt, že i řetězec musí vyjednávat se dvěma dodavateli a nemá prostor obracet se na další konkurenci. Skutečnost je podle Prouzy taková, že tito dodavatelé zneužívají svou výraznou tržní sílu.

Doležal ale připomněl, že mezi zemědělci a řetězci jsou ještě potravináři, kteří zpracovávají dodané suroviny od zemědělců. „My bychom se mohli bavit např. o tom, jak je možné, že v Německu prodávají mléko levněji, když současně nám z Německa platí o 2 koruny více za mléko.“

Moravec na to konto poukázal na vývoj cen vajec. V prosinci prodávali zemědělci jedno vejce za 3,30 Kč a v obchodech se toto vejce prodává za 5,10 korun. A chtěl vědět, jestli to není o tom, že na některých produktech se napakují zemědělci, na jiných potravináři a na třetí skupině obchodníci. „Dohromady ty subjekty pak způsobují to, že zákazník je za blbce,“ shrnul situaci Moravec.

A pánové se opět začali dohadovat, kdo má vyšší náklady, na koho dopadlo navýšení cen energií víc a jestli není nutné hledat úspory např. tím, že se některé obchody zavřou. A shodu nenašli.

Ve vysílání došlo i na debatu o výši DPH u potravin. Ministerstvo zemědělství v tomto směru chystá změny.

 A Prouza jednu změnu jednoznačně přivítal. „Já jsem rád, že se konečně napraví ta perverzní situace, kdy na pivo byla nižší DPH než u ovoce a zeleniny. To je prostě opravdu styl banánové republiky, my jsme to roky připomínali ministerstvu zdravotnictví, ale oni nereagovali,“ pravil Prouza. V časech, kdy startovala současní krize, vláda měla snížit DPH u potravin.

Prouza dal také najevo, že řetězcům prodeje potravin klesají a zdá se, že v prvním čtvrtletí tohoto roku ještě klesat budou. „Ta nejchudší část populace, ta si dnes bohužel často musí vybírat, jestli nakoupí potraviny v akcích, nebo zda zaplatí účet za energie. Také narůstá počet lidí, kteří docházejí do potravinových bank, kam my také dodáváme,“ řekl Prouza.

Moravec v závěru pořadu vytáhl ještě jeden trik. Trik, kdy se např. Rama prodává „levněji“ a tváří se, jako že je „v akci“ – ale to je dáno jen tím, že levnější vanička má 400 gramů, dražší vanička má 500 gramů, ale v konečné fázi na kile oba tyto výrobky stojí stejně.

„A to je přesně ta situace, kdy vám dodavatel ovládá většinu trhu... A když vy vyjednáváte s Ramou, že její produkt chcete v akci, tak oni vám navrhnou jen toto,“ vysvětloval Prouza.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Opět Agrofert, potažmo Babiš, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePseudo , 12.02.2023 14:21:07
Drahé potraviny? Babiš!! Drahé energie? Babiš!!! Nejvyšší zastropování? Babiš!! Nedostatek léků? Babiš!!!! Válka na Ukrajině? Babiš!!!

|  15 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…