Velký světový konflikt je na spadnutí! Jak se nejspíš spustí? Varování je tu

05.02.2024 16:51 | Monitoring

Ekonom a arabista Jiří Weigl z Institutu Václava Klause varuje před velkým světovým konfliktem, který je podle něj na spadnutí. Rozbuškou ale už zcela jistě nebude konflikt na Ukrajině, který je téměř zamrzlý, ale situace na Blízkém východě. Tam je situace nestabilní na mnoha místech, a to vše prý kvůli špatné zahraniční politice Spojených států. Více než kdy jindy by prý měly od politiků i médií zaznívat apely k míru, ačkoliv je tomu bohužel právě naopak.

Velký světový konflikt je na spadnutí! Jak se nejspíš spustí? Varování je tu
Foto: pixabay.com
Popisek: Válka, ilustrační foto

Weigl hodnotí události posledních měsíců na Blízkém východě, kde od teroristického útoku Hamásu na Izrael situace eskaluje i na dalších místech a naplno se projevuje, jak je tento region rozvrácený zahraniční politikou USA posledních dekád.

„Bezvýsledné americké a britské útoky na jemenské Hútíje, kteří ohrožují globálně významnou námořní cestu Rudým mořem, útoky islamistů na americké vojáky v pouštních základnách v Sýrii a Iráku a mohutná americká vzdušná odveta, pokračující apokalypsa v Gaze, přestřelky Izraelců s Hizballáhem na libanonské hranici, podivné napětí na hranicích Íránu a Pákistánu, to vše je realita dnešních dnů na Blízkém východě,“ vyjmenovává Weigl jednotlivá místa napětí.

Nikdo na světě přitom podle Weigla neví, jaký bude další vývoj a své zájmy mají v regionu všechny světové velmoci. „Okolní svět situaci pouze zděšeně registruje, počítá náklady a škody a hrozí se eskalace, která jen a jen vypuknout. Nikdo nemá představu, co se zničenou Gazou, nikdo neví, jak budou Izraelci a Palestinci moci dále koexistovat, nikdo netuší, k čemu má vést další zvyšování napětí ve vztazích USA s Íránem. Případné zatažení Pákistánu do konfrontace s Íránem zatahuje do hry odvěkého rivala Pákistánu – Indii. O zájmech Ruska a Číny je zbytečné diskutovat,“ vysvětluje Weigl, že pokračující napětí v regionu může potenciálně rozpoutat světový konflikt.

„Mnoha pozorovatelům dnešní doba připomíná počátek XX. století, dobu před první světovou válkou, kdy také narůstalo napětí mezi velmocemi, propukaly periodické mocenské krize a veřejnost v jednotlivých zemích, ukolébaná dlouhým mírovým obdobím, si nedovedla představit válečné hrůzy, ke kterým konfrontace velmocí může vést. Dnes jako by se historie opakovala,“ varuje Weigl v glose na stránkách IVK.

Zcela nepochopitelně jsou přitom všichni, kdo volají po míru, označováni jako zrádci, kteří napomáhají jednou Rusům, podruhé Hamásu a dalším „nepřátelům“ Západu. „Volání po míru je zrada a napomáhání nepříteli, v kurzu je volání po vítězství na bojišti a zničení soupeře. Velkou válku si už nikdo nepamatuje, nikdo se jí nebojí. A politici na to slyší a zvyšují sázky. Nezodpovědným spojencům se dostává záruk, které bez ztráty tváře nelze nedodržet. Svět se dostává na šikmou plochu poháněn nezodpovědnými médii a politickou manipulací,“ je přesvědčený Weigl, že se situace stává stále nebezpečnější.

Anketa

Je Petr Pavel dobrým prezidentem?

2%
96%
hlasovalo: 26277 lidí
A rozbuškou nejspíše bude právě situace na Blízkém východě, a ne Ukrajina, kde je konflikt zamrzlý a už bez většího zájmu veřejnosti. „O roli Balkánu v roli pověstného sudu prachu dnes soutěží Ukrajina s Blízkým východem. Zatímco Ukrajina však již, zdá se, vyčerpala po dvou letech svou brizanci a stává se zamrzlým konfliktem postupně mizejícím z titulních stránek novin, Blízký východ je na nejlepší cestě k explozi,“ má jasno Weigl.

Viníkem je podle něj mimo jiné špatná politika Západu a především Spojených států v posledních dekádách. „Dnes se v plné nahotě ukazují tragické výsledky politiky Západu, především USA, v posledních dekádách, které zničily a rozvrátily východní část arabského světa, tzv. Mašriq. Důkazem této katastrofální politiky je, že americké války a intervence odevzdaly vliv v regionu teokratickému Íránu, který je dnes regionální velmocí ovlivňující světové dění daleko od svých hranic. Dnes, po teroristických útocích Hamásu a zničení Gazy, je naděje na řešení palestinsko-izraelského konfliktu v nedohlednu. Zcela rozvráceny jsou Libanon a Sýrie, stejně jako Irák, jehož režim dosazený Američany je dnes sám označuje za okupanty. Pod povrchem bublá kurdský problém antagonizující Turecko,“ vyjmenovává Weigl státy, kde mohou vzniknout problémy.

A tak se oči západních zemí stáčejí k Saúdské Arábii nebo Kataru, tedy ke státům s vlastními problémy, které ale Západ dokáže přehlédnout. „Saúdská Arábie po zkušenostech s americkou politikou hledá východiska ve snížení napětí s Íránem. Naděje se upínají k ropnému státečku Katar, utrácejícímu své obrovské bohatství v podivných mocenských hrách financujících jednou islamisty, jindy zase různé prozápadní aktivity,“ vysvětluje arabista.

Z výše řečeného je podle Weigla zcela zřejmé, že je potřeba apelovat na mírové řešení problémů, jinak hrozí velký světový konflikt. „Další rakety, bomby, letadlové lodě mohou těžko napravit zkázu, kterou již tomuto nešťastnému regionu přinesly. Mohou naopak zažehnout daleko větší požár, který rozpoutá světovou katastrofu. O výstřelech v Sarajevu také nikdo nepředpokládal, k čemu povedou. Proto je nutné vznášet apely k udržení míru na ty, kteří rozhodují, dokud je čas. Válka nemůže být řešením,“ uzavírá Weigl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Za svůj již docela dlouhý život, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 05.02.2024 17:45:06
jsem dospěl k základnímu geopolitickému poznání: dokud neproběhne válečná lítice přes severoamerický kontinent, nebude na světě klid... Až budou své padlé počítat na miliony, zkrotnou a začnou se chovat jako lidi.

|  18 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…