Velmi neblahá předpověď pro Spojené státy od zpravodajských špiček. To vůbec nevypadá dobře

10.02.2016 13:44

Přední američtí zpravodajci se na včerejším jednání senátního branného výboru shodli na tom, že se Islámský stát s největší pravděpodobností letos pokusí zaútočit přímo na půdě Spojených států.

Velmi neblahá předpověď pro Spojené státy od zpravodajských špiček. To vůbec nevypadá dobře
Foto: repro youtube, tan
Popisek: V ulicích Islámského státu

Mezi zpravodajci také panovala shoda v tom, že teroristické útoky vykonají teroristé, kteří se do Spojených států dostanou v rámci uprchlické vlny z Iráku a Sýrie. „Islámský stát v letošním roce pravděpodobně zaútočí v Evropě, ale také ve Spojených státech,“ prohlásil generál Vincent Stewart, který je ředitelem Armádní zpravodajské agentury. Ředitel Národní bezpečnostní agentury James Clapper podle CNN zase odhadl, že jsou teroristé aktivní v asi čtyřiceti zemích světa a „v současnosti existuje nejvíce teroristických center v historii“.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

„Islámský stát a jeho osm spřízněných odnoží představují nejvyšší teroristickou hrozbu pro celý svět. Využívají migrační vlnu k tomu, aby mohli mezi nevinnými civilisty propašovat z Iráku a Sýrie do Evropy i Spojených států své lidi. Dokážou vyrobit falešné pasy, takže jejich majitelé mohou bez problémů vycestovat do jakékoli země,“ varoval Clapper a zmínil se dále o 38 200 bojovnících z více než sto zemí světa, kteří odjeli od roku 2012 bojovat do Sýrie po boku džihádistů. Podle odhadů Clappera z tohoto počtu téměř sedm tisíc bojovníků pochází ze západních zemí.

Clapper sice považuje za největší teroristickou hrozbu Islámský stát, ale očekává, že bude chtít získat zpět své někdejší pozice také al-Káida. „Zejména pobočky této teroristické organizace v Jemenu a Sýrii jsou v posledních měsících velmi aktivní. V Sýrii sice zaznamenala armáda prezidenta Asada ve spolupráci s ruskými silami několik úspěchů, přesto generál Stewart neočekává, že by mohlo dojít do konce letošního roku k osvobození strategicky důležitého města Mosulu. Vedle Islámského státu a konfliktu v Sýrii se zpravodajci také zabývali Severní Koreou, která v uplynulém měsíci provedla jaderný test.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…