Venkov povstal proti městu. Kvůli jídlu. EU se může třást

22.05.2023 14:27

Nizozemská protestní strana zemědělců BoerBurgerBeweging (Hnutí zemědělců a občanů) by podle nejnovějšího průzkumu ovládla sněmovní volby se ziskem 22 % hlasů. Jde o další překvapení poté, co mladá protestní strana vyhrála březnové regionální volby (24 %) a podle průzkumů ovládne senátní volby na konci května, kde by mohla BBB získat 15 ze 75 křesel. Povstal venkov proti městům kvůli jídlu? EU se může třást, protože dle odhadů podobné akce hrozí proti jejím zelených plánům i jinde.

Venkov povstal proti městu. Kvůli jídlu. EU se může třást
Foto: Youtube
Popisek: Protesty nizozemských zemědělců

BBB ve volbách v březnu otřásla nizozemskou politickou scénou a stala se vítězem provinčních voleb, které zároveň rozhodují o složení senátu. Hnutí zemědělců a občanů se těší stále větší popularitě zejména díky masovým protestům proti zelené politice premiéra Marka Rutteho (VVD).

Podle tzv. exit pollů získá BBB minimálně 15 z celkových 75 křesel v nizozemském senátu. Vládní VVD nejspíše získá jen 10 křesel. Protestní strana zemědělců by tak podle agentury Reuters mohla získat silné páky na blokování zákonů schválených ve sněmovně.

„Nikdo nás už nemůže ignorovat,“ uvedla šéfka BBB Caroline van der Plas bezprostředně po regionálních volbách. „Voliči se velmi jasně vyslovili proti politice této vlády,“ dodala s tím, že se Strana zemědělců postaví proti plánům Rutteho vlády na snížení emisí dusíku, kterého chtěl dosáhnout snižováním počtu hospodářských zvířat a uzavřením až tří tisíc farem. 

Nizozemská vláda totiž tvrdí, že do roku 2030 musí snížit emise dusíku o 50 % kvůli rozhodnutí nizozemského soudu, podle kterého země porušuje pravidla EU týkající se emisí dusíku ovlivňujících půdu a vodu. Ze znečištění viní vláda zejména hnojiva a další produkty v zemědělství.

Zemědělci však tvrdí, že jsou nespravedlivě postiženi ve srovnání s odvětvími, jako je stavebnictví, průmysl a doprava. „Necítíme se být vyslyšeni,“ řekl agentuře AFP před hlasováním Erik Stegink, národní prezident BBB a sám chovatel prasat. „Někdy se už ani necítíme vítáni ve své vlastní zemi,“ dodal.

Právě vládní zelená politika odstartovala vzestup BBB v roce 2019. Strana s masivní podporou zemědělců a konzervativců po celé zemi nahlédla do sněmovny, když ve volbách v roce 2021 získala jedno křeslo. V posledních měsících v zemi probíhaly masivní demonstrace, při nichž zemědělci blokovali vládní budovy traktory a získávali podporu mezinárodních osobností včetně bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Protesty zemědělců získávaly podporu napříč celou zemí, Nizozemsko je totiž podle serveru voanews.com zemí s hrdou zemědělskou tradicí, která je navzdory malému počtu 18 milionů obyvatel druhým největším vývozcem zemědělských produktů na světě po Spojených státech.

Podle nejnovějšího průzkumu, na který upozorňuje twitterový účet europe elects, by vyhrála BBB sněmovní volby v roce 2025 se ziskem 34 křesel (22 %). Vládní strana VVD premiéra Marka Rutteho, který vládne nepřetržitě od roku 2010, by získala jen 18 křesel (12 %).

 

BBB je iniciativou bývalé zemědělské novinářky Caroline van der Plas, která vznikla v roce 2019 na základě platformy na sociálních sítích BoerBurger. Ta měla na facebooku a twitteru přes 30 tisíc sledujících a spočívala v tom, že každý týden jeden farmář, zahradník nebo rybář na profilu vysvětloval, co dělá na své farmě a s jakou vášní vykonává svou práci ve stodole, ve skleníku, na moři nebo na souši.

„Toto vysvětlování odpovídá velké potřebě, protože občané se od výroby potravin stále více vzdalují. Doby, kdy měl každý obyvatel Nizozemska vztah k zemědělství, jsou již daleko za námi. Městský člověk má jen malý nebo žádný kontakt s venkovem, ale vytváří si o zemědělství negativní obraz, většinou kvůli jednostrannému zpravodajství levicově orientovaných médií,“ píše BBB na svých stránkách s tím, že hlavní ideou iniciativy je zprostředkovat nizozemským občanům férový obraz zemědělského sektoru se svou ekonomickou hodnotou a ústředními tématy jako udržitelnost a šetrnost k životnímu prostředí a zvířatům.

Strana je dle svých slov hlasem venkova a snaží se propojit vzdalující se svět města a venkova. „Zemědělci se neobejdou bez občanů, občané se neobejdou bez zemědělců. Na venkově žije zhruba 5 až 6 milionů obyvatel Nizozemska. Mimo čtyři velká města mají venkovské oblasti odlišnou dynamiku a životní styl, v nichž je pomoc sousedům a společné řešení problémů – zdola nahoru – samozřejmostí. BBB se zastává těchto obyvatel, kteří se nemohou najít ve vládní politice zaměřené na městské obyvatelstvo. BBB se zasazuje o zdravé občany, zdravé vzdělávání a zdravé hospodářství,“ uvádí BBB ve svém programu s tím, že zdravý respekt k životnímu prostředí je daleko smysluplnější než vnucování neuskutečnitelných zelených pravidel „diktátem z Haagu,“ jak pronesla Caroline van der Plas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Není potřeba snižovat stavy dobytka,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePrognostik24 , 22.05.2023 15:40:05
je potřeba snižovat stavy politiků. Způsob provedení, ať si zvolí občané sami.

|  18 |  0

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…