Věříme bankám. A i když ne, peníze u nich máme stejně

26.01.2012 14:52

Výrazná většina Čechů důvěřuje bankovním institucím. I ti, kteří jim nedůvěřují, v nich ovšem většinou mají své úspory. Vyplývá to průzkumu společnosti STEM.

Věříme bankám. A i když ne, peníze u nich máme stejně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Téměř tříčtvrtinová většina české populace (72 procent) má důvěru v Českou národní banku. Poněkud nižší, ale stále většinový podíl lidí (61 procent) důvěřuje bankám v naší zemi, kde má uloženou většinu svých prostředků. I polovina z těch, kteří bankám nedůvěřují. v nich má své peníze.

ČNB se konstantně těší vysoké míry důvěry ze stran lidí. Od roku 2005 je míra důvěry v ČNB stabilně na úrovni 75 procent. Česká národní banka tak patří k nejdůvěryhodnějším institucím veřejného života u nás (spolu s ombudsmanem a Českou obchodní inspekcí).

Bankovním institucím častěji vyslovují důvěru lidé vzdělanější, z odborných profesí či úředníci/úřednice a dále také lidé z domácností lépe finančně zajištěných. Naopak nejnižší mírou důvěry v ČNB a banky se vyznačují nezaměstnaní (56 procent nezaměstnaných důvěřuje centrální bance, 45 procent důvěřuje bankám obecně).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…