Věrohodnost ČR padla na samé koleno, říká advokát poté, co expremiéra obvinili z uplácení

11.02.2014 22:56

Policie obvinila bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) z podplácení v takzvané kauze trafik pro exposlance ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksu a Marka Šnajdra. Podle Jeronýma Tejce (ČSSD) se tento krok policie dal čekat. Spolu s europoslancem Janem Zahradilem se shodl v Událostech, komentářích na tom, že krok Nečase byl neetický a za hranou.

Věrohodnost ČR padla na samé koleno, říká advokát poté, co expremiéra obvinili z uplácení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ex-premiér Petr Nečas

Pro Jeronýma Tejce to velké překvapení není. Podle něj policie jen pokračovala ve snaze dostát svému slibu. Přesto nemá jasno, jak čin posuzovat. „Netroufal bych si tvrdit, že Nečas bude odsouzen,“ řekl v Událostech, komentářích. „Může to být na hraně,“ dodal s tím, že kdyby přišel s taškou peněz, bylo by jednání opravdu trestné. V tomto případě to může být o prokazování, zda Nečas měl pravomoc takto jednat a nabízet posty.

Europoslanec Jan Zahradil je udiven tím, že zatímco se u třech exposlanců vyšetřování zastavilo, u Nečase došlo k obvinění. „Považuji to za nesouměřitelné. Postrádá to vnitřní logiku,“ řekl v ČT. Domnívá se, že v tomto případě skutková podstata trestního jednání naplněná není.

Podle něj může být dosazování do správních a dozorčích rad neetické a na veřejnost to nemusí působit dobře. „Ale neznamená to trestný čin,“ dodal Zahradil. Že to bylo od Nečase neetické a za hranou, souhlasil i Tejc.

Advokát Jaroslav Ortman to vidí kriticky. „Věrohodnost ČR tímto činem poklesla na samé koleno,“ řekl v Událostech, komentářích. Zodpovědnost musí vyvodit buď Nečas, nebo vrchní státní zástupce Ivo Ištvan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…