Veselé Vánoce kancléře Mynáře. Dotace na penzion prý byla v pořádku a slavný rybník má již všechna povolení

23.12.2019 13:36

VÍME PRVNÍ Provozovatelé osvětimanského lyžařského areálu, který je často v hledáčku médií kvůli spojení s Vratislavem Mynářem, kancléřem prezidenta Miloše Zemana, si možná mohou částečně „oddechnout“. Ministerstvo školství totiž zřejmě již uzavřelo příběh deset let staré dotace, díky které začal vznikat zdejší penzion. A Městský úřad v Uherském Hradišti zase pro změnu dodatečně povolil rybník, ze kterého Mynář zasněžuje sjezdovku vedle něj.

Veselé Vánoce kancléře Mynáře. Dotace na penzion prý byla v pořádku a slavný rybník má již všechna povolení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hradní kancléř Vratislav Mynář

Podle informací, které se ParlamentnímListům.cz podařilo v minulém týdnu zjistit, již mělo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) rozhodnout ve věci pochybení při čerpání dotace na Penzion Malovaný. Celá kauza je velmi složitá. Mimo jiné i proto, že i když je s penzionem dlouhodobě spojován kancléř Vratislav Mynář, ve skutečnosti majitelem malebného penzionu přímo u sjezdovky se dvěma vleky však není. Penzion vlastní místní spolek Chřibák, ve kterém je kancléř Mynář „jen“ finančním hospodářem. Tento spolek měl podle zdroje PL z resortu školství v minulém týdnu údajně obdržet rozhodnutí tohoto úřadu, ve kterém se píše, že k žádné škodě při čerpání dotace nedošlo. Minulý týden jsme se proto pokusili zeptat se předsedy tohoto spolku Otakara Berky, zda se celá kauza již dořešila a případně jak. Odpověď ale i přes urgence nedorazila.

Anketa

Prospěl spolek Milion chvilek pro demokracii České republice?

7%
93%
hlasovalo: 62899 lidí

Oslovili jsme proto přímo kancléře Mynáře, který ve spolku od jeho založení působí jako člen a finanční hospodář. „Ano, ministerstvo dotaci prověřilo a vyneslo jednoznačný verdikt, že poskytnuté prostředky byly použity v souladu s účelem, pro který byly poskytnuty, a že příjemce učinil další kroky, kterými se snažil zajistit nezmaření investice,“ uvedl v odpovědi na e-mailový dotaz poté, kdy jsme mu ukázali, že rozhodnutí máme v plném znění.

Spolek staví veřejné stavby

Spolek Chřibák založil společně s dalšími osvětimanskými obyvateli Vratislav Mynář v roce 2006. V současné době je předsedou spolku Otakar Berka, bývalý starosta a současný místostarosta Osvětiman. Spolek v obci vybudoval cyklostezku, parkoviště u fotbalového hřiště, umělý povrch hřiště, fotbalové šatny a opravil místní hřiště.

Dalším cílem bylo zrekonstruovat ubytovnu u sjezdovky. Dotace 13 milionů korun na první etapu stavby ale stačila pouze na hrubou stavbu, střechu a okna. Další dotaci, která by mu umožnila stavbu dokončit, už ale spolek Chřibák nezískal, i přesto, že mu prý byla přislíbena.

Dva roky stavba pustla, poté si ji pronajala společnost Clever Management, kterou tehdy vlastnil Vratislav Mynář. Ta do stavby investovala dalších 23 milionů korun, díky kterým dnes u dvou vleků stojí oblíbený Penzion Malovaný. Ten ročně navštíví tisíce hostů včetně několika tisíc dětí z okolních mateřských a základních škol: „Je to investice, která se za mého života nikdy nevrátí. Podruhé bych do toho už nešel,“ uvedl již dříve vedoucí kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář.

Sankce nepadla

Podle MŠMT však spolek Chřibák porušil jednu z podmínek čerpání dotace tím, že i když po dobu 10 let, kdy se zavázal udržet dotovanou investici v provozu, nesměl objekt dlouhodobě pronajmout, jej přesto pronajal společnosti Clever Management. Spolek Chřibák, který v roce 2008 dotaci na rekonstrukci ubytovny u osvětimanského lyžařského areálu získal, tak nyní musel kvůli nedodržení této podmínky dotace vrátit 7,5 % z poskytnutých finančních prostředků, tedy zhruba 975 tisíc korun.

Na náš přímý dotaz, zda ministerstvo přistoupilo k nějaké sankci či zda odhalilo nějaké pochybení, jsme se od vedoucího prezidentské kanceláře dozvěděli, že úředníci ministerstva sice drobné pochybení potvrdili, neudělili ale sankci. „Máme přímo černé na bílém, že poskytovateli dotace nevznikla žádná škoda, ale nejde tak o náhradu škody ani o sankci. Kvůli drobnému porušení pravidel, díky kterému ale mohla být stavba vůbec dokončena a nebyla tak zmařena 13milionová dotace od státu, musel spolek Chřibák vrátit 7,5 % z udělené dotace. Čekal jsem pochvalu, ne úřednické rozhodnutí. Od samého začátku to bylo pochybení tehdejších úředníků MŠMT. Dalo se ale čekat, že bude chybět odvaha to přiznat,“ uvedl Vratislav Mynář.

Vlastníkem Penzionu Malovaný je dnes stále spolek Chřibák. Bez finanční injekce 23 milionů korun by podle Vratislava Mynáře přišlo nazmar 13 milionů poskytnutých právě ministerstvem školství. „Díky spolku Chřibák máme v Osvětimanech krásný sportovní areál, který využívá veřejnost, a hlavně naši nejmenší sportovci. Dále se tu pořádají kulturní akce. Spolek je jednoznačně přínosem,“ říká starosta Osvětiman Aleš Pfeffer.

Legalizovaný rybník

Anketa

Bojíte se Číny?

7%
93%
hlasovalo: 20459 lidí
Ještě o něco lépe pak kancléř Mynář zřejmě dopadl se svým rybníkem. Ten se nachází pod Penziónem Malovaný a společnost, která provozuje sjezdovky nad ním, z něj bere vodu na jejich zasněžování. Rybník byl „postaven“ ve stejné době, kdy se stavěly vleky na sjezdovce. Letos na jaře přišel pořad Reportéři ČT s „odhalením“, že rybník je postaven načerno. Podle Vratislava Mynáře tomu tak ale není a nebylo. Podle něj sice rybník neměl oficiální stavební povolení, ale jinak splňoval a splňuje veškerá kritéria, která má takováto stavba splňovat. S rybníkem na místě podle něj počítal jak územní plán, tak s ním souhlasili majitelé pozemků i všechny dotčené orgány. „Vydání stavebního povolení nám blokovalo pouze úmrtí několika majitelů dotčených pozemků, kde jsme museli čekat na vypořádání dědictví. Měli jsme také platný souhlas s čerpáním vody od správce toku. Stavební řízení se nám však třináct let nedařilo dotáhnout do konce,“ říká Vratislav Mynář.

Nakonec ale celé věci prý pomohl zájem České televize. Jednání okolo stavebního povolení se díky mediálnímu zájmu rozhýbala a již koncem srpna bylo vydáno rozhodnutí o dodatečném stavebním povolení. To sice vzápětí napadl jeden z majitelů domů v bezprostředním sousedství, ale začátkem října tohoto roku to zase vzal zpátky. Podle Vratislava Mynáře se tak konečně po třinácti letech celá anabáze uzavřela. „Nezbývá mi než České televizi poděkovat, že nám pomohla celou věc dotáhnout do úspěšného konce,“ usmívá se kancléř Vratislav Mynář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …