Veselý kněz, tajemník Dominika Duky, si udělal srandu z Halíka a jeho vědy. Je to opravdu legrace

24.02.2017 11:21

Před časem kněz a teolog Tomáš Halík, nositel Templetonovy ceny, oznámil v Českém rozhlase založení nového vědního oboru, kterým chce zachránit svět. Dnes se mu za to vysmál otec Milan Badal, sekretář kardinála Dominika Duky.

Veselý kněz, tajemník Dominika Duky, si udělal srandu z Halíka a jeho vědy. Je to opravdu legrace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mši při příležitosti výročí čtvrtstoletí od listopadové revoluce sloužil v kostele Nejsvětějšího Salvátora Tomáš Halík

Halík pro nový vědní obor prosazuje název kairologie, od řeckého slova kairos. „Šlo by v něm o rozeznávání znamení doby. Spojoval by perspektivy sociologie, teologie, hlubinné psychologie a filozofie kultury,“ plánuje zakládající kairolog, který se, jak zdůraznil, ve všech oborech, které by nová věda měla zahrnout, po desetiletí vzdělával.

Podstata nové vědy by měla spočívat v „pečlivém studiu civilizačních trendů“. Kairologie by podle Halíka mohla pomoci všem lidem dostat se z povrchního přístupu ke světu, masových názorů a mediální masáže. „Podstatou je dívat se na svět nejen očima žurnalistiky, ale umět naslouchat hlasu svědomí,“ vysvětloval před časem Halík v rozhlasovém vysílání.

PODSTATU KAIROLOGIE VÁM TOMÁŠ HALÍK VYSVĚTLÍ OSOBNĚ ZDE

„Já bych chtěl být školou k překonávání egoismu směrem k senzitivitě, citlivosti, potřebám druhých,“ vysvětloval. Musíme se prý povýšit od pudově emocionální oblasti, se kterou dnes v politice vítězí populisté a další lidé nabízející jednoduchá hesla. „Lidé dnes slyší na ta jednoduchá hesla a že jim ti populisté ukazují, že toto jsou nepřátelé, ti muslimové a ti migranti,“ vysvětlil. Připomíná to prý chování Pavlovových psů slintajících při rozsvícení žárovky.

Halíkův nový vědecký obor by měl podpořit reformu církve, tak jak ji plánuje papež František. I on podle něj chce, aby lidé překonali svět zábavy a objevili v sobě své svědomí.

Povedu vás jídlem do Božího království

Kněz a tajemník kardinála Dominika Duky Milan Badal si dnes na svém Facebooku nejprve posteskl na nepřízeň počasí. „To jsou časy!!! Jda na mši, musím dbát, abych nedostal po uších klackem. Tentokrát ne od farníků, ale od větrem rvaných větví,“ napsal s nadsázkou.

A pak se rozepsal o jiném úderu do hlavy, tentokrát ještě horším, než od rvané větve. Jeho původcem byl právě kairolog Halík. „Aniž byste si mysleli, že mne ráno fakt praštila ta větev po hlavě – Halík chce přednášet nový obor ‚kairologii‘,“ psal svým čtenářům.

To Badala okamžitě inspirovalo k tomu, že – tak jako kazatel od Salvátora – rovněž pospojuje všechny obory, kterým se desetiletí věnuje, a ohromí svět vlastní vědní disciplínou. „Získám profesuru na oboru ‚duchovní gastrokoučing a enokoučing‘. Povedu vás jídlem a pitím do Božího království,“ láká zájemce o nový obor. Je třeba dodat, že Milan Badal skutečně je kromě kněžských aktivit rovněž vyhlášeným gurmánem a odborníkem na vaření. Provozuje vlastní gastronomický web a dokonce byl spoluautorem televizního seriálu Duchovní kuchyně.

Duchovní gastrokoučing podle něj rozhodně nelze brát na lehkou váhu či považovat za výstřelek. „Protože dnes v breviáři bylo: ‚Není jiné štěstí pro člověka pod sluncem, než jíst a pít a radovat se‘,“ vysvětlil, že nový vědní obor má i teologické zdůvodnění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…