Veterán Českého rozhlasu: Válka nebude. Propaganda umlkne. Hon na „protiruské weby“ ztratí smysl. A ti, co nenávidí vše ruské...

14.12.2016 8:28

Středeční komentář známého glosátora Ivana Hoffmana pro Český rozhlas je na vlnách veřejnoprávního vysílání pozoruhodnou kritikou do vlastních řad. Věnuje se totiž neschopnosti médií hlavního proudu poskytnout publiku kvalitní informace, a jejich nahrazování ráznou a jednoduchou „válečnou propagandou“. Nástup Donalda Trumpa je podle něj signálem, že doba tohoto burcování skončila, a čím dříve to média hlavního proudu pochopí, tím dříve na ně lidé přestanou koukat skepticky a s nedůvěrou.

Veterán Českého rozhlasu: Válka nebude. Propaganda umlkne. Hon na „protiruské weby“ ztratí smysl. A ti, co nenávidí vše ruské...
Foto: Hans Štembera
Popisek: U budovy Českého rozhlasu bylo přípomenuto 69. výročí pražského povstání proti německým okupantům

V USA se podle Hoffmana sice debatuje o tom, zda Rusko prostřednictvím svých agentů ovlivnilo tamní prezidentské volby, ale současně jsou Američané dost hrdí na to, aby připustili, že se to Rusům podařilo. Vztahy k Rusku však prý volba Donalda Trumpa nepochybně ovlivní. „I když Donaldu Trumpovi do hlavy nikdo nevidí, vypadá to, že upřednostní Rusko jako partnera před Ruskem nepřítelem,“ říká Hoffman.

Nelze si prý představit, že vztahy za Trumpa budou stejné jako za Obamy. A pokud změní vztahy USA, bude je prý následovat i Evropská unie a je těžké si představit, že by si je podržela i Česká republika.

„Pomine-li konfrontace, ztratí smysl i americký, evropský či tuzemský hon na takzvané proruské weby a změní se i rétorika protiruských médií,“ dovozuje dále Hoffman. „Především přibude zpravodajských informací na úkor angažovaných komentářů. Protože když se nechystá válka, nemá smysl ani válečná propaganda,“ tuší komentátor.

Anketa

Vadí vám, že o Vánocích budou zavřené supermarkety a velké prodejny?

20%
hlasovalo: 6588 lidí

CELÝ KOMENTÁŘ SI POSLECHNĚTE ZDE.

Atmosféra nedůvěry ale podle něj jen tak nepomine. Lidé, kteří si zvykli cítit nepřátelství ke všemu ruskému a čínskému, teď podle komentátora budou do třetice znechuceni ještě Američany. „A protože jim nikdo není dost dobrý, reálně hrozí, že si budou muset se svým silným názorem vystačit sami,“ obává se.

Řeč prý samozřejmě není o celé společnosti. „Mnoho lidí bere politiky a média hlavního proudu s rezervou, konfrontuje je s jinými zdroji a místo přebírání doporučených správných názorů si tvoří vlastní,“ připomíná dlouholetý komentátor Českého rozhlasu. A protože dnes už nejde mít na informace monopol, je pro každé médium a každého tvůrce informací důležité, aby měl kvalitnější produkt než konkurence.

„Pokušení konkurenci zlikvidovat, postavit mimo zákon není jen pokleskem vůči svobodě slova, ale především přiznáním vlastní neschopnosti. Poptávka po informacích z alternativních zdrojů je jednoduše přímo úměrná jejich absenci v médiích hlavního proudu.

Pokud bude prezident Trump dobře vycházet se svým ruským protějškem, těžko se to prý u nás podaří ututlat. A pokud o tom nebudou informovat média hlavního proudu, dozvědí se to lidé z médií „nezávislých, ruských nebo amerických“.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…