Veterán od Charkova, rodinu má v Rusku. Nový velitel ukrajinské armády má těžkou pozici

09.02.2024 13:15

Novým nejvyšším vojenským velitelem ozbrojených sil Ukrajiny se stal Oleksandr Syrskyj, generálplukovník se zkušenostmi z obrany Kyjeva i při osvobozování východu Ukrajiny. Co všechno má Oleksandr Syrskyj za sebou? Je toho hodně.

Veterán od Charkova, rodinu má v Rusku. Nový velitel ukrajinské armády má těžkou pozici
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil světu, že z postu nejvyššího vojenského velitele ukrajinských ozbrojených sil odvolal Valerije Zalužného, který se oním nejvyšší velitelem stal krátce před vpádem Ruska na Ukrajinu, v únoru 2022.

Zelenskyj zdůraznil, že v prvním roce války Ukrajinci ubránili před ruským náporem své hlavní město a v témže roce dokázali zpět získat území na severu a na východě země. Ukrajinci dokázali, že nad armádou agresora dokážou i vyhrávat.

Ve druhém roce pak Ukrajinci podle Zelenského dokázali, že zvládnou vítězit i v Černém moři. Ale bohužel nedokázali dosáhnout dalších významnějších vítězství na zemi. A to je podle Zelenského problém.  

„Musíme být upřímní – pocit stagnace zejména na jižních směrech a potíže v bojích v Doněcké oblasti ovlivnily náladu veřejnosti. Ukrajinci méně často hovoří o vítězství. Ukrajinský duch však neztratil víru ve vítězství. Ukrajina si zachovává svou historickou šanci. Je naší povinností ji realizovat. Letošní rok by měl být časem Ukrajiny – časem, kdy každý ukrajinský bojovník bude vědět, stejně jako dříve, že ukrajinský stát a ukrajinská armáda jsou schopny zvítězit,“ pravil Zelenskyj.

„Jsem vděčný generálu Zalužnému za dva roky obrany. Jsem vděčný za každé vítězství, kterého jsme společně dosáhli, a děkuji všem ukrajinským bojovníkům, kteří hrdinně nesou hlavní tíhu této války. Dnes jsme upřímně diskutovali o potřebných změnách v armádě. O naléhavých změnách. Nabídl jsem generálu Zalužnému, aby byl i nadále součástí ukrajinského státního týmu. Byl bych vděčný za jeho souhlas,“ pokračoval ukrajinský prezident.

Zdůraznil, že nejde o konkrétní jména mužů stojící v čele armády. Důležitější podle něj je generalitu obměnit a nechat rozhodovat muže, kteří své zkušenosti získali v poli této války.

Výměna velitele podle redaktorky České televize Darjy Stomatové, která se v týdnu pohybovala ve frontové oblasti, řadové vojáky velmi překvapila. „Původně jsme si mysleli, že je to nějaká ruská dezinformace,“ vzpomínala v televizním studiu.

„Ukrajinské obranné síly dnes tvoří téměř milion lidí, kteří byli povoláni k obraně naší země. K dnešnímu dni většina z nich nepocítila frontovou linii stejně jako menšina, která je skutečně v čele, skutečně bojuje. To znamená, že potřebujeme jiný přístup zejména k rotacím. Jiný přístup k řízení frontové linie. Jiný přístup k mobilizaci a náboru. To vše přinese větší respekt k vojákům. A obnoví přehlednost válečných akcí. Kolegové Ukrajinci! … Všichni budou sloužit pod vedením nejzkušenějšího ukrajinského velitele, velitele na bojišti, generálplukovníka Oleksandra Syrského,“ oznámil Zelenskyj s tím, že má s obranou úspěšné zkušenosti – vedl obrannou operaci v Kyjevě. Má také úspěšné zkušenosti z ofenzivy – Charkovské osvobozovací operace.

Prezident očekává, že nový velitel ozbrojených sil předloží akční plán pro rok 2024, podle něhož se bude následně postupovat.

Ale co všechno má Oleksandr Syrskyj za sebou?

Agentura Reuters upozornila, že se narodil v červenci 1965 v ruské Vladimirské oblasti, která byla součástí Sovětského svazu. Od 80. let žije na Ukrajině. Jako mnoho lidí v jeho věku v ukrajinských ozbrojených silách studoval v Moskvě – na Vyšší vojenské velitelské škole – mezi vrstevníky, kteří se mezitím stali ruskými veliteli, absolvoval v roce 1986 a pět let sloužil v sovětském dělostřeleckém sboru. Čas podle agentury Reuters ukáže, zda bude Syrskyj uplatňovat sovětské dělostřelecké postupy.

Od roku 2019 vede Syrskyj ukrajinské pozemní síly. Před tím bojoval proti povstalcům v Doněcké a Luhanské oblasti podporovaným Moskvou. Za úspěšnou obranu Kyjeva byl na jaře 2022 ověnčen titulem Hrdina Ukrajiny. Později řídil obranu Bachmutu a trval na tom, že obrana tohoto prakticky zničeného města má smysl, pokud váže ruské síly v čele se soukromou armádou dnes již prakticky neexistujících Wagnerovců.

„Syrskyj prozradil, že jeho prioritou je morálka jeho vojáků, které pravidelně navštěvuje na frontě. Západním médiím řekl, že spí čtyři a půl hodiny v noci a relaxuje tím, že chodí do posilovny. Syrskyj je ženatý a má dva syny,“ uvedla agentura Reuters.

Není bez zajímavosti, že většina Syrského rodiny žije v Rusku, jeho otec je vysloužilý ruský plukovník a spolu se svou ženou aktivně podporuje ruského prezidenta Vladimira Putina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Rusům Syrskiy vyhovuje, bude posílat na smrt tisíce žen, mladistvých, dědečku jen aby byl jedničnkou pro USA, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 09.02.2024 13:22:52

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …