Veterán z ANO: „Nám válku nevyhlásili.“ Temno v hlavě Pekarové, útoky na Donbas a co ví Putin

22.04.2022 18:08 | Reportáž

„Žádná ukrajinská vláda nedokázala sjednotit Ukrajinu a předejít válce,“ tvrdí poslanec hnutí ANO Pavel Růžička, který přes dvě desítky let působil v české armádě a účastnil se zahraničních misí. Zároveň je místopředsedou poslaneckého výboru pro obranu. Podle něj sledujeme pokračování dlouholetého konfliktu a už nyní je třeba ptát se, jak se k Rusku postavíme po válce a zda ho izolujeme na dalších sto let. Rovněž pro ParlamentníListy.cz zauvažoval, jestli je předsedkyně Sněmovny zaslepená pomstou a zda dokáže reálně uvažovat.

Veterán z ANO: „Nám válku nevyhlásili.“ Temno v hlavě Pekarové, útoky na Donbas a co ví Putin
Foto: archiv P. Růžička
Popisek: Pavel Růžička, poslanec hnutí ANO

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42653 lidí
Pavel Růžička v ČT24 uvedl, že konflikt se táhne už od roku 2014: „Ukrajina je rozbombardovaná, je spousta mrtvých lidí, a to svědčí o jednom. Že od roku 2014 žádná ukrajinská vláda nebyla schopná předejít válce. Teď pokračujeme v tom, co se děje od roku 2014,“ prohlásil. Ale co je příčinou toho, že podle něj nebyli ukrajinští politici schopni válce předejít? „To je otázka, nevím, jak bych okomentoval, co dělají ukrajinští politici. Všichni dobře víme, že v roce 2014 byla situace na Ukrajině velice složitá a i bitva o Donbas. Projížděl jsem zprávy, které vycházely na Aktualne.cz, které psal redaktor Jan Gazdík (příklad zde)  v roce 2014, kde byly reportáže, jak ukrajinská armáda ostřeluje nemocnice, školky v Donbasu a nakolik byla situace složitá. Nedokážu říci, proč si ukrajinská vláda nedokázala zjednat na Ukrajině celistvost, což byla i jedna z podmínek pro vstup do Evropské unie a Severoatlantické aliance – aby celé území bylo jednotné, celistvé – a to Ukrajina nikdy nebyla,“ upozornil Růžička.

Místopředseda výboru pro obranu současně zauvažoval, nakolik je v dnešní době možné vyjádřit svobodně svůj názor. „Dnes, v době, kdy se cenzuruje… ani v roce 1988, když mi bylo 18 let, jsem se nebál říci svůj názor tak, jako dnes. Slétnou se trollové a bude zle. Nedovolím si říci, co by bylo pro Ukrajinu dobré, ale pro vstup do Evropské unie je celistvost území podmínkou. I kdyby Evropská unie kvůli Ukrajině udělala výjimku, nedovedu si představit, jak by to fungovalo,“ řekl.

Zoufalí lidé dělají zoufalé věci

Současně zdůraznil, že s ruskou agresí, a tím, co Rusko na ukrajinském území dělá, v žádném případě nesouhlasí. „Každá válka a genocida civilního obyvatelstva – ať už v bývalé Jugoslávii, Kosovu, Afghánistánu či Iráku – je něco hrozného. Odsuzuji to a jsem vždy pro mírové řešení. Ale jakým způsobem Zelenskyj (Volodymyr, ukrajinský prezident, pozn. red.) hned od začátku vydíral Severoatlantickou alianci, kladl si ultimativní požadavky a vyhrožoval, přisuzuji tomu, že se nacházel v zoufalé situaci. Zoufalí lidé dělají zoufalé věci. Rozumím, že pro něj je nyní válka zoufalá, ale jeho styl podání byl otřesný. Když už nic jiného, tak ani Izraeli se to nelíbilo. A jak se zachoval k německému prezidentovi… já mám názor, že i v této době by se měl politik vůči druhým chovat slušně,“ shrnul Pavel Růžička.

V České televizi také zmínil, že válka o Donbas může trvat dlouhé roky. Navíc se nedá kvůli propagandě a manipulaci s informacemi přesně zhodnotit, jaký je vývoj. „Než začala válka v Ukrajině, měli jsme informace, že pokud dojde k obklíčení Kyjeva, dojde z ruské strany k výměně. Například, že pustí Kyjev a nechají si Donbas a podobně. Byly predikce, že Rus udělá linii u Donbasu a vezme si Donbas – Evropská unie by nad tím asi zavřela oči tak jako nad Krymem, ale dnes opravdu nemáme relevantní informace a nedokážu zhodnotit situaci – jako je propaganda na ruské straně, tak je i na straně ukrajinské. Vybrat si dnes, co je realita a zhodnotit síly a nasazené prostředky v Donbasu, je složité. Co dokážou v současné době udělat Ukrajinci v počtu 40 tisíc, to bych si nedovolil odhadovat, protože informace nemám, a pokud něco nevím, pak to nekomentuji. Nechci sklouznout k redaktorům, kterým je všechno jasné a všechno vědí, jak se má dělat správně. Ukrajinští vojáci mohou být úspěšní a věřím, že co předvedla ruská armáda, je z pohledu vojenství ostuda,“ vyjádřil se k ruskému způsobu vedení války.

Poslanec: Tleskám za opravy ukrajinské techniky

I na to v ČT24 narazil s tím, že Rusko má bojovou taktiku nula. „Zase se jednalo o formu propagandy, kdy jsem si na základě veřejně dostupných informací myslel, že i v ruské armádě jsou používány nové prostředky, nové technologie. Ale když ten boj sledujeme, tak zjišťujeme, že boj je na úrovni druhé světové války. Stará, nefunkční technika, která má velkou poruchovost. A když se podíváme, jakou životnost má tank T-72, T-80 nebo T-90, tak tomu nerozumím. Rusové nemají logistické zabezpečení, zásobování, jejich vojáci neměli základní potřeby jako jídlo, oblečení, ubytování, naftu, zásobování – logistika zklamala. A když je voják hladový a zmrzlý, je naštvaný a demoralizovaný,“ sdělil poslanec hnutí ANO.

Měly by tedy západní státy posílat ještě více zbraní a techniky tak, jak požaduje Zelenskyj? „Celá Evropa stojí za Ukrajinou. Jasně se to deklarovalo a snaží se vyjít vstříc, aby Ukrajině dodala vše, co potřebuje,“ podotkl s tím, že jediným parametrem, kdy přestat dodávat zbraně Ukrajině je mír na tamním území. Vyzdvihl práci ministryně obrany Jany Černochové (ODS), které se podařilo zorganizovat opravu ukrajinské vojenské techniky v České republice. „To je velice dobré pro české firmy, za to jí tleskám. Ale my jsme už měsíc neměli výbor pro obranu, takže nás zatím neinformovala o tom, jaká je aktuální potřeba Ukrajiny a jakou techniku má Česká republika k dispozici. Pro vlastní armádu musíme také držet techniku, kterou potřebujeme k obraně České republiky,“ uvedl Růžička.

Růžička: Rusové se s vojenskou taktikou zasekli v druhé světové válce

Jaká je tedy vybavenost české armády z pohledu zkušeného vojáka, který sloužil 21 let v armádě? „Od doby, co jsem v politice, říkám, že česká armáda by měla mít prioritu, protože obrana vlastního státu je jedna z těch nejdůležitějších věcí, které občan může pro svůj stát udělat. Jsem přesvědčen, že my máme armádu špičkově vycvičenou, což je nezpochybnitelné. Naše armáda dozrála v operačních schopnostech na misích jak v Iráku, tak v Afghánistánu,“ vysvětlil poslanec. Velení české armády má tak za sebou zahraniční vojenské školy, generálové jsou špičkově vycvičení a umějí válčit moderně. „Měl bych obavu, pokud by naše armáda v minulých letech zaspala a ponechali bychom ruský styl řízení, který mají Rusové – a dnes se ukazuje, že je katastrofální. Takže po této stránce je to výborné, to jsem klidný,“ sdělil redakci.

Zaměřit se je prý potřeba na vybavení technické, avšak podobné nákupy nelze učinit obratem. Nelze obratem pořídit například stovky letounů kvůli kapacitním limitům výrobních podniků. Podle něj se některé nákupy oddalují, ale česká armáda na tom není úplně špatně. „Zaznamenal jsem, že ministryně chce koupit pandury i vrtulníky, to je výborné. Udělejme ale také platformu nějaké výroby v České republice, aby od nás česká armáda měla alespoň něco,“ navrhl Pavel Růžička a dodal, že i český generální štáb se z války na Ukrajině jistě poučí a na jejím základě doladí svoji koncepci.

A povinná vojenská služba pro Čechy? Místopředseda výboru pro obranu se domnívá, že v současné době už není možné ji znovu zavést. „Jde o téma na velkou diskusi. Jestli chcete znát můj názor, tak dnes už ta cesta zpátky není. Český občan není tak disciplinovaný jako občan Izraele a když se podíváme, jak válčili Rusové na Ukrajině, kde nasadili brance po pár měsících výcviku… pro ukrajinské jednotky nebyl problém je zlikvidovat. Udělat dnes opět povinnou vojenskou službu by nebylo efektivní. Potřebujeme profesionální armádu, odhodlané profesionály, ne, aby z bojiště utekli, jakmile někdo třikrát zadupe,“ poznamenal poslanec.

Zatemnila pomsta mysl předsedkyně Sněmovny?

Sám v televizi rovněž odmítl, že by se jednalo o „naši válku“, jak tvrdí někteří politici. „Protože ten Rus, když se rozeběhl, tak nedoběhl ani do Kyjeva. Takže si nedovedu představit, že by doběhl do Prahy. A všichni vojenští analytici to velice dobře věděli,“ řekl Růžička. Pro ParlamentníListy.cz doplnil, že podobná prohlášení českých politiků jsou proklamacemi, aby si udrželi podporu českých občanů. „Naše válka by to byla v případě, pokud bychom vyhlásili válečný stav, ale my nemáme vyhlášený válečný stav a nejsme s nikým ve válce. Nikdo nám válku nevyhlásil a my ji také nikomu nevyhlásili. Alespoň v Poslanecké sněmovně jsme nic takového neschvalovali,“ sdělil.

Spokojený není ani s parafrázemi, že na Ukrajině vojáci bojují i za Česko. „Rozumím, že spousta lidí je vůči Rusku špatně naladěna a historicky od roku 1968 není Rusko náš oblíbený stát. Nejsem proruský, v žádném případě. Ale jedna věc je, že pomsta zatemňuje mysl a v této chvíli mám dojem, že to je předsedkyně Sněmovny (Markéta Pekarová Adamová, TOP 09, pozn. red.), které pomsta totálně zatemnila mysl a nevím, zda dokáže reálně uvažovat,“ zapochyboval Růžička a ptal se, co bude po válce s Ruskem jako takovým: „Odizolujeme ho na dalších 50 až 100 let? Měli bychom se už nyní zabývat tím, jak k němu přistupovat dál, co budeme dělat, ale určitě ne tak, že se budeme chtít někomu pomstít. Chci být korektní na obě strany – jak k Ukrajině, tak k Rusku. A co mě nejvíce jako politika zajímá, je občan České republiky, abychom ho nestáhli do konfliktu a neohrozili Čechy. To je pro mě obrovský závazek a přes ten nejsem schopen jít,“ vysvětlil s tím, že proto nosí českou vlajku, nikoliv ukrajinskou. Za Českou republiku také bojoval dvakrát v Iráku.

Nakonec odmítl prognózy, že by ruský prezident Vladimir Putin chtěl útočit na státy hlouběji v Evropě. Takové prognózy nejsou podle něj ničím podložené a mají v lidech vzbudit obavu, že Putin ohrožuje celý svět. „Rusko je nebezpečné, ale NATO si s tím dokáže poradit a Putin to velice dobře ví,“ dodal Pavel Růžička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…