Veterán z Afghánistánu: O žádné vyhrané válce se nedá mluvit

12.08.2021 22:03 | Rozhovor

V Afghánistánu mělo dojít k uzavření dohody mezi vládou a Tálibánem, jinak nelze o vyhrané válce mluvit, zmínil v pořadu Interview ČT24 bezpečnostní expert a bývalý velitel operační skupiny SOG v Afghánistánu Lumír Němec. V zemi se dle něj podařilo úspěšně splnit pouze část působení s cílem zničit Al-Káidu a dopadnout Usámu bin Ládina. Kromě aktuální situace se vyjádřil i k pomoci tlumočníkům v Afghánistánu. „V okamžiku, kdy Tálibán dobude Kábul, je to pro ně rozsudek smrti,“ apeluje s tím, že to již je otázka jednotek měsíců. Pokud naše spolupracovníky nezachráníme, půjde dle Němce o zradu.

Veterán z Afghánistánu: O žádné vyhrané válce se nedá mluvit
Foto: AČR
Popisek: Vojenská vozidla v Afghánistánu

Anketa

Jste pro zrušení nošení roušek či respirátorů v supermarketech a obchodech?

hlasovalo: 17849 lidí
Němec, který působil i v Kosovu u speciálních jednotek, hodnotí, že střety v Afghánistánu byly na rozdíl od jeho předešlých zkušeností nesrovnatelné. Zkušenost z bitevního pole pak mohl využít i v rámci výcvikových aktivit, jednou z nich je i výcvik kurdských jednotek v Sýrii bojujících proti Islámskému státu.
 
Upozorňuje na situaci, s níž se musí potýkat vojáci po návratu do civilu – i on sám jakožto absolvent vysoké školy ovládající angličtinu a ruštinu prý nemohl najít po předložení životopisu uplatnění. Glosoval, že mnozí vojáci to mají ještě horší: „Zeptají se vás: ‚Co umíte?‘ ‚Tak střílím, skáču s padákem, umím řídit…‘“ Němec se nakonec rozhodl založit si bezpečnostní firmu. Sociální začlenění vojáků do společnosti dle něj nefunguje.  

A jak hodnotí působení spojeneckých sil v Afghánistánu? Míní, že cíl dopadnout Usámu bin Ládina a zničit Al-Káidu se podařil. Druhý cíl, jenž měl spočívat ve zničení Tálibánu a zamezení tomu, že by se Afghánistán stal zemí, ze které jsou podnikány teroristické útoky, dle něj zdařilý už nebyl. „V Afghánistánu selhaly politické špičky – jak afghánské, tak i evropské a celosvětové. Válku nevyhrajete tím, že dobijete hlavní město…“ řekl s tím, že po dobytí hlavního města se válka dá vyhrát, pokud dojde k uzavření nějaké dohody, k té však v případě Afghánistánu mezi vládou a Tálibánem nikdy nedošlo.

Upozornil, že boj s Tálibánem je učebnicová guerillová válka a pokud by se jej podařilo porazit na určitém území, tak se po seskupení vrátí stejně zpět, kupříkladu z Pákistánu. „Z mého pohledu tam byla nutná dohoda, ke které tam ale nikdy nedošlo,“ uvedl.

Zda padne Kábul, to je dle něho jen otázkou času, jelikož se Tálibánu daří postupovat i přes mnohonásobnou převahu afghánské armády, která měla být navíc dobře vycvičená. Němec řekl, že má vůči Afgháncům respekt; při bojích proti nim poznal, že jsou prý dobrými a statečnými bojovníky. „Ti chlapi mají proti výborně vyzbrojeným armádám lehké zbraně a možná tak nějaké rpgéčko, ale stejně jsou jim schopni vzdorovat… Používají to, co mají a jsou v tom dobří,“ hodnotí. Zda bude dohoda se Spojenými státy o neútočení na ně a jejich spojence, to dle něj zatím není vůbec rozhodnuto, neboť kdykoli mohou přijít tlaky od islámských fundamentalistů.

Problém ve strategii amerického prezidenta Joea Bidena spočívající v zanechání Afgánců, aby se o svou zemi starali sami, vidí v tom, že po dosazení afghánské vlády došlo z naší strany k jejímu dotování, v obrovských sumách, které ale dle něj mizí v bující korupci. Situaci navíc komplikuje, že i v armádě nejsou špičky dosazovány dle schopností, nýbrž podle známostí. Sleduje prý názory mnoha afgánských obyvatel a mnozí z nich kvůli korupci a neschopnosti tamní vlády věří, že Tálibán sice ovlivní jejich životy, ale bude tam „nějaký řád“. Tamní situaci podobně vnímají i samotní vládní vojáci, a ti tak občas i ochotně bez bojů odevzdávají zbraně.

Na rozdíl od armády prý tamní policie byla zkorumpovaná už před téměř 15 lety: „Měli jsme v instrukcích, že kdybychom se dostali do problémů, že se nikdy nemáme obracet na afghánskou policii, s největší pravděpodobností by nás totiž prodali Tálibáncům.“ Mnoho lidí dle něj šlo do afghánských bezpečnostních sil jen pro peníze.

Anketa

Kdo v Ústeckém kraji vyhraje volby?

hlasovalo: 9093 lidí
Dva afghánští tlumočníci, se kterými je Němec v dennodenním kontaktu, mají dle něho zájem přestěhovat se přímo do České republiky a o peněžní pomoc nestojí. Kontaktují sice naše zastoupení v Kábulu, ale pomoc jim nikdo zatím poskytnout nechce. „V okamžiku, kdy Tálibán dobude Kábul, je to pro ně rozsudek smrti,“ upozornil bezpečnostní expert, podle nějž tlumočníkům zbývají už pouhé měsíce. Vzpomenul, že se již setkal s odplatou Tálibánu na lidech, kteří pro spojence pracovali jen jako opraváři silnic. „Usekali jim ruce a vypíchali oči,“ vzpomíná.

Pokud naše spolupracovníky, kteří se učili česky a chtějí v Česku žít a pracovat, nezachráníme, bude to dle něho zrada. „Bylo jim slíbeno, že budou přesunuti do České republiky,“ řekl s tím, že tlumočníci již dříve měli vyplnit žádosti o zařazení jejich rodiny do přemísťovacího programu, nakonec však bylo vše utnuto. „Když vám někdo pošle fotky třech holčiček ve věku od čtyř do osmi let... a já si dokážu živě představit, co je čeká…“ zaznělo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…