Většina občanů netuší, kdo vládne v jejich kraji, ukazuje průzkum ČT

13.10.2012 14:51

Z výsledků exkluzivního průzkumu pro Českou televizi vyplývá, že jen čtvrtina občanů ví, kdo jim na krajské úrovni vládne. Může to být způsobeno i hrozící únavou z voleb.

Většina občanů netuší, kdo vládne v jejich kraji, ukazuje průzkum ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urny

Největší povědomí o své krajské vládě mají Pražané, v obecné rovině lze říci, že větší přehled mají lidé s vysokoškolským vzděláním a není bez zajímavosti, že více informací o politice nosí muži než ženy.  Ředitelka agentury SC&C Jana Hamanová k tomu dodala, že pro voliče pravice se spíše přiklánějí k výběrům konkrétních osobností. Levicový voliči se orientují spíše na stranické značky.

Lidé mohou být z voleb unavení

Podle 22 procent voličů se kraje neosvědčili. Většina lidí je však opačného názoru, což podle politologa a sociologa Tomáše Lebedy může ukazovat i na to, že se občanům znelíbila pravicová vláda a jsou spokojeni s tím, že jim na krajské úrovni vládne levice.

Odborník následně upozornil také na to, že u českých voličů může v budoucnu hrozit únava voličů z prakticky permanentní volební kampaně. Máme volby do sněmovny, do Senátu, do krajů, do obcí a brzy si budeme volit ještě prezidenta. Zjednodušeně řečeno hrozí, že lidé budou mít jednoho dne voleb plné zuby. Dá se tomu čelit tím, že se některé volby odehrají v jeden den, pročež se předvolební kampaň nebude opakovat tak často.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…