Většinu stížností na volby ve středních Čechách krajský soud v Praze zamítl

08.11.2018 19:56

Krajský soud v Praze zamítl většinu z více než čtyřiceti stížností na komunální volby ve středních Čechách. Za pravdu dal návrhu na neplatnost voleb v Chlístovicích na Kutnohorsku a změnil výsledky v Klokočné, Trnové a Hostivici u Prahy. V Hostivici kvůli jeho verdiktu přišel o mandát bývalý středočeský hejtman David Rath. Na rozhodování o stížnostech měl dnes soud poslední den. Do vypořádání námitek nemohli starostové svolat ustavující jednání zastupitelstev.

Většinu stížností na volby ve středních Čechách krajský soud v Praze zamítl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Soud přijal podle informací zveřejněných na úřední desce 41 stížností na volby ve středních Čechách. Dvě mu ale nepříslušely, protože se týkaly hlasování v městské části Praha 15. Čtyři podněty přišly z největšího krajského města Kladna. Napadeny byly i volby v okresních městech Kutné Hoře, Mělníku a Benešově. Nikdo z těchto navrhovatelů však nebyl úspěšný.

Neuspěl ani návrh týkající se voleb v Čelákovicích u Prahy. Jako navrhovatel byl uveden člověk, který je v zahraničí a o stížnosti nevěděl. Stejně dopadl spor o volby v Pečkách na Kolínsku, kde byla kampaň sdružení Naše Pečky podle stížnosti v rozporu se zákonem. Výhrady se týkaly i příspěvků v místním zpravodaji. Soud dospěl k závěru, že jde o nepodložené domněnky. Důkazy postrádal také ve stížnosti na volby v Neratovicích na Mělnicku, která poukazovala na rozdílné výsledky v některých okrscích.

Neuspěl ani požadavek na přepočtení hlasů všech kandidátů v Milíně na Příbramsku. Navrhovatelka měla podezření na pochybení při sčítání, byť podle ní nemuselo jít o úmysl. Podle soudu však neuvedla přesvědčivé indicie ani nepředložila důkazy, návrh proto odmítl. Podobně se postavil ke stížnosti na volby v Horušicích na Kutnohorsku, Doubku, Líbeznicích, Svojeticích a Měšicích u Prahy nebo Řisutech na Kladensku.

Nepochodili ani navrhovatelé v Říčanech, Zdibech, Jesenici a Velkých Popovicích u Prahy, Milovicích na Nymbursku, Olešné u Rakovníka, v Mníšku pod Brdy u Prahy, Litni na Berounsku, Lešanech na Benešovsku a Kačici na Kladensku či Týnci na Benešovsku.

Naopak v Chlístovicích byli navrhovatelé úspěšní. Podle soudu tam volby byly zmanipulované a musejí se opakovat. Na seznamu voličů byli zaškrtnutí i lidé, kteří nevolili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…