Věznice už opustilo zhruba 6000 vězňů. Je to drtivá většina

05.01.2013 19:37

Vězení k sobotnímu poledni opustilo 5807 vězňů, podle slov Roberta Káčera z Generálního ředitelství Vězeňské služby ve večerních Událostech jich je už zhruba 6000.

Věznice už opustilo zhruba 6000 vězňů. Je to drtivá většina
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Cela ve věznici. Ilustrační fotografie

Těchto 6000 je podle něj už drtivá většina těch, co budou propuštěni. Podle některých kritiků trvá propuštění příliš dlouho, vysvětlení je ale jasné. „Je tam spousta případů, kdy ti odsouzení mají více trestů a samozřejmě je potřeba k tomu přistupovat individuálně,“ uvedl v ČT Robert Káčer.

Více než 300 odsouzených opustilo také věznici v Ostrově. Ještě v pátek odpoledne hlásila vězeňská služba 5232 propuštěných vězňů. Někde se již dostali na svobodu všichni amnestovaní, v jiných věznicích zbývá propustit několik jednotlivců či nejvýše desítek vězňů.

Ministerstvo spravedlnosti původně zveřejnilo odhad, že amnestie zahrne 7416 odsouzených vězňů. Rozdíl mezi ministerským odhadem a reálně propuštěnými lidmi může být podle ministerstva v tom, že předběžné propočty zahrnovaly i vězně, na které se sice vztahují podmínky amnestie, avšak kteří si zároveň odpykávají i další trest odnětí svobody, a proto nadále zůstanou za mřížemi.

Amnestie, kterou vyhlásil prezident Václav Klaus, se podle odhadů ministerstva spravedlnosti dotkne nějakým způsobem více než 32.000 lidí. Vedle propuštěných vězňů a lidí s uloženým trestem domácího vězení či obecně prospěšných prací se amnestie vztahuje také na přibližně 14.500 podmíněně odsouzených, jimž soud uložil dohled úředníka Probační a mediační služby. Amnestie zastavuje i některá dlouhotrvající trestní stíhání.

Někde ale propouštění amnestovaných definitivně skončilo. Věznice v Rapoticích na Třebíčsku ho ukončila v pátek večer, odešlo 280 vězňů, uvedl mluvčí zařízení Jan Doležal.

Jeden z propuštěných ale stihl pouze projít branou věznice, než byl opět zadržen. "Po třech krocích ho zatkli policisté, kteří ho vyšetřují kvůli dalším trestným činům," řekl Doležal. Rovněž tři věznice v Královéhradeckém kraji ukončily propouštění do pátku. Na svobodu se dostala necelá pětina z původního počtu 1947 odsouzených.

Z ženské věznice ve Světlé nad Sázavou ale bude odchod odsouzených podle mluvčí Evy Hodné pokračovat i v neděli. Ze světelské věznice odešly do dneška asi dvě stovky ze 760 vězenkyň.

Jihomoravské věznice budou v příštích dnech zřejmě opouštět už jen jednotlivci, hlavní vlna propouštění podle mluvčích věznic skončila. Na Nový rok bylo ve čtyřech zařízeních v regionu 1518 vězňů, do dnešního podvečera jich díky amnestii odešlo 337. Ubylo jich tak asi o čtvrtinu.

Také ve středních Čechách odchod vězňů pomalu končí. Tamní věznice k dnešnímu poledni opustilo 974 amnestovaných, nyní by už měli odcházet jen jednotlivci z Oráčova na Rakovnicku. V krajských věznicích bylo před zahájením amnestie 3503 odsouzených, propuštěna byla tedy necelá třetina.

Naproti tomu věznice v Pardubicích bude muset propustit ještě zřejmě desítky vězňů. Dnes k 15:00 opustilo vězení 220 vězňů, celkem by jich mělo odejít asi 290. Před amnestií bylo za mřížemi věznice 768 vězňů.

Odchod vězňů se obešel bez větších problémů. Někteří z amnestovaných ale krátce po propuštění opět překročili zákon. Jeden muž byl zatčen jen 11 hodin po opuštění věznice, když se údajně v opilosti vloupal do restaurace v Hrušovanech nad Jevišovkou. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

19:50 Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

Sociální demokracie se snažila zrušit registraci koalice ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Zk…