Vhodný kandidát na prezidenta? Podle Topolánka Zeman nebo Schwarzenberg

03.11.2012 7:03

Bývalý premiér a předseda ODS Mirek Topolánek má jasno. V rozhovoru pro deník Právo prohlásil, že kongres ODS, který se koná tento víkend, není pro občanské demokraty přelomový. Topolánek dále uvedl, že nejlépe by podle něj prezidentský úřad zvládli Miloš Zeman (SPOZ) nebo Karel Schwarzenberg (TOP 09). Nepřímo řekl, že rozhodně nefandí Janu Fischerovi. O kandidátu ODS Přemyslu Sobotkovi se nezmínil vůbec.

Vhodný kandidát na prezidenta? Podle Topolánka Zeman nebo Schwarzenberg
Foto: Archiv Mirka Topolánka
Popisek: Expremiér Mirek Topolánek

Brněnský kongres občanských demokratů, který se koná 3. a 4. listopadu nepovažuje za zásadní pro budoucnost strany. "Na to, aby to byl přelomový a důležitý kongres, tak by se musel konat o několik měsíců později. Beru ho jako nutný kolorit nebo ještě spíše jako určité naplnění znění stanov. Přelomovým kvůli absenci předchozí diskuse ani být nemůže," řekl Topolánek s tím, že se domnívá, že kongres konaný tak brzy po volbách, není pro ODS řešením.

Podle Topolánka udělal premiér a šéf ODS Petr Nečas chybu, když spojil své silové vládnutí s hlasováním o daňovém balíčku. "Je to taktická chyba. Může se pak opravdu stát, že vláda důvěru ztratí. Osobně jsem přesvědčen, že v dané chvíli má Petr Nečas mandát, aby dovládl. Pokud to ustojí, tak očekávám, že provede personální změny ve vládě. Nejsem schopen říct, jak rozsáhlé, v jakých resortech," uvedl Topolánek.

Bývalý premiér dále řekl, že si nemyslí, že by současná vláda měla skončit. A odmítá označení "rebelové" pro nespokojené poslance ODS, kteří se postavili proti stabilizačnímu balíčku. "To je nálepka, která vyděluje, nějakým způsobem je ostrakizuje. Když má někdo jiný názor, nota bene ve vlastní straně, tak ho nemůžu nazvat rebelem jenom proto, že ho tím dehonestuji. Je to kolorit české mediální a politické scény. Mistrem v tomto oboru byl Václav Klaus," řekl.

Prezident musí uklidnit situaci

Topolánek má dle svých slov celkem jasnou volbu, co se týče příští hlavy státu. "Opravdu si nemyslím, že by prezidentem ČR 23 let po revoluci měl být současný nebo bývalý komunista. Přičemž mám určitou slabost a promíjím krátkodobé selhání Miloši Zemanovi," řekl bývalý premiér a nepřímo tak vyloučil Jana Fischera ze svých preferencí.

Zeman je podle něj člověk, který může společnost spojovat, nikoli rozdělovat. A je akceptovatelný i pro lidi spíše pravicového smýšlení. Sympatie projevil i k ministru zahraničí a kandidátu TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi. Ten ale bude mít podle Topolánka problém dostat se ve volbě do druhého kola. Příští prezident by prý neměl být jen figura hledající bílá místa v ústavě, do kterých by se mohla vlamovat. Neměl by to být ovšem ani nějaký panák nebo šašek. "Přeji si, aby to byl člověk, který spíše situaci uklidní," dodal Topolánek.

Topolánek: Marek Dalík je oběť

Mirek Topolánek dává ruce pryč od kauzy pandurů. Když nastoupil do funkce premiéra, vládou v demisi již byl podepsán kontrakt. "Pokud někdo vůbec chce něco vyšetřovat, ať se podívá trochu dozadu," říká.

Marek Dalík, který je v souvislosti s touto kauzou vyšetřován, je podle Topolánka obětí celého případu. "Boj s korupcí nejde vykonávat tak, že někoho zavřu a vydusím. Není možné někoho zavřít na základě toho, co by mně případně mohl říct. No to žijeme v 50. letech, nebo kde? Když se kácí les, tak lítají třísky?" Uzavírá Topolánek rozhovor pro deník Právo.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…