Víc než polovina dotací chudým zemím skončí v západní Evropě

28.03.2012 15:41

Obavy, že z bohatých západoevropských zemí budou ročně proudit miliardy eur na chudé příbuzné a čistí plátci utřou nos, se v Evropské unii úplně nepotvrdily. Jak totiž ukazují nejnovější studie polského Institutu pro strukturální výzkum, zadaná varšavským ministerstvem pro místní rozvoj, profitují z unijních peněz na nové silnice, školicí centra, ale třeba i hotely nebo čističky nejen příjemci, ale i plátci, píše týdeník Euro.

Víc než polovina dotací chudým zemím skončí v západní Evropě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Euro

Solidární příspěvek na lepší infrastrukturu byl malou domů pro západoevropské exportéry i stavaře. Výpočty totiž ukazují, že z celkových 130 miliard eur, které státy evropské patnáctky mají v letech 2004 až 2015  poslat do Česka, Maďarska, Polska a Slovenska, se jim nakonec různými cestami vrátí 75 miliard, tedy plných šedesát procent. Výhodné je pro západoevropské firmy především Česko, protože z 23 miliard, které do Prahy naposílá, se jí vrátí téměř 15 miliard. Úspěšnost Němců, kteří vedou žebříček států, které si ze solidarních plateb na „chudý východ“ dokázali zajistit něco pro sebe, nepřekvapí. Jde o více než polovinu všech peněz, které z bruselských fondů proudí, na druhém místě jsou Rakušané.

Vůbec největším „tunelem“ do bruselských fondů jsou aktivity západoevropských stavebních koncernů. Příkladem může být jižní obchvat Prahy v úseku nájezd na D1-Vestec-Lahovice. Z celkových téměř šesti miliard korun, které by měly na sedmnáctikilometrový úsek doputovat z Bruselu, skončí v Česku jen peníze, které stát vyplatí česko-slovenské skupině Metrostav. Ostatní doputují na konta dceřiných firem zahraničních koncernů – švédské Skansky a rakouských betonářů ze Strabagu, Teerag-Asdag a Alpine Holding.

Skutečný efekt „malé domů“ pro německé, rakouské, ale třeba i francouzské firmy přitom může být ještě větší. Polská studie se totiž nezaměřila například na zemědělské fondy, z nichž si třeba vinaři pořizují moderní nerezové tanky a plnicí linky, boom zažívají také stavby bioplynových stanic.  Evropská komise se snaží prosadit svoji myšlenku a diktovat přímo z Bruselu i jednotlivé priority členským zemím, čemuž se zatím celá V4 úspěšně brání. Pokud by ovšem idea prošla, znamenalo by to další unijní investice do zemí, ktetré by je naopak měly vyplácet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lfr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …