Viceprezidentem nebudu. Důležitá je pro mě má práce, řekl Pánek

15.10.2012 16:05

Společnost Člověk v tísni slaví dvacet let od svého založení. Její ředitel Šimon Pánek na serveru iHNed.cz vzpomínal na začátky. V rozhovoru nyní vyloučil vstup do politiky. Do budoucna se ale ničemu nebrání.

Viceprezidentem nebudu. Důležitá je pro mě má práce, řekl Pánek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šimon Pánek

Organizace začínala jako skupinka šesti kamarádů, kteří nesouhlasili s evropskou politikou vůči zemím, kde se neustále válčilo. „Neplánovali jsme budovat nějakou organizaci, ani jsme pořádně nevěděli, co to je občanská společnost,“ prozradil Pánek na serveru iHNed.cz.

Povedlo se nám celých dvacet let, kdy jsme pomáhali

Vadilo jim ale, co se v zemích zmítaných konfliktem děje obyčejným lidem. Rozhodli se proto přinášet přímá svědectví o tom, co se děje, a přivézt do zemí peníze z veřejných sbírek. U toho zůstali první tři roky. Nyní je Člověk v tísni největší organizace svého druhu ve střední a východní Evropě.

„Myslím, že se nejvíce povedlo těch dvacet let konkrétně, smysluplně a ověřitelně pomáhat. Hlavně realizovat projekty a svým způsobem i přispívat, aby se naše země vymanila z těch čtyřiceti let minulosti,“ míní šéf Člověka v tísni.

Společnost se setkává i s kritikou. Ta padá zejména na projekt Sociální integrace, kde se pracuje s lidmi se sociálním handicapem, většinou s Romy. Občas se objeví také kritika na financování organizace. Podle Pánka to ale není fér, odkazuje na audity a kontroly finančních úřadů.

Do politiky se nechystám. Možná v budoucnosti

Pánek v rozhovoru prohlásil, že se do politiky v současnosti nechystá. Vyloučil také funkci viceprezidenta, kterou mu nabídl Jan Fischer. Politiku ale zcela neodmítá.

„Myslím, že má dosavadní práce je stále smysluplná a důležitá. Myslím, že můžeme udělat více věcí než jednotlivec v politice,“ tvrdí Pánek.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…