Videonahrávka od zabitého teroristy odhalila špinavou taktiku Hamásu

01.01.2024 19:19

Izraelští vojáci oznámili další úspěch. Jeden z organizátorů teroristického masakru, jehož se dopustili Palestinci z hnutí Hamás 7. října, zaplatil za svůj zločin životem. Vojáci prý také nalezli kameru se záběry údajných palestinských civilistů nesoucí protitankové granátomety (RPG). Server izraelského listu Haaretz oznámil, že v důsledku nehod, palby z vlastní strany, zemřelo od začátku války v Gaze na 30 izraelských vojáků. Rok 2023 byl rokem eskalace násilí na západním břehu Jordánu.

Videonahrávka od zabitého teroristy odhalila špinavou taktiku Hamásu
Foto: z internetu
Popisek: konflikt v Palestině

Ozbrojené síly Státu Izrael oznámily, že zabily jednoho z velitelů Hamásu, který se podílel na organizaci masakru ze 7. října loňského roku. Šlo o Adila Mismaha, velitele jednotek Nukhba. Podle listu izraelského listu Jerusalem Post vedl teroristy Hamásu do zpustošeného kibucu Kissufim a nasměroval ozbrojence Hamásu do dalších zdevastovaných komunit, jako je kibuc Nirim a Be'eri.

Po 7. říjnu byl Mismah silně zapojen do bojů s izraelskými silami v pásmu Gazy, uvedla IDF. Podle izraelské armády byl velitel Nukhby zabit při náletu izraelského letectva řízeného izraelskými pozemními jednotkami.

Izraelská armáda současně oznámila, že situace je natolik bezpečná, že se obyvatelé šesti obcí u hranic s Gazou mohou postupně vracet domů. Jde o obce, které byly vyklizeny kvůli již zmíněnému útoku 7. října 2023.

„Obecně platí, že IDF nejprve umožní obyvatelům vesnic vrátit se do oblastí, které jsou blíže severní Gaze, kde již IDF měla v posledních několika týdnech silnější kontrolu, zatímco izraelské vesnice, které jsou blíže jižní Gaze, budou muset čekat déle,“ uvedl server izraelského listu.

Vojáci prý také nalezli kameru se záběry údajných palestinských civilistů nesoucí protitankové granátomety (RPG).

„Vojáci také odhalili kameru patřící jednomu z teroristů, který byl zabit, se záběry ukazujícími operační metody Hamásu. Na záběrech je vidět terorista, který se prezentuje jako civilista, zatímco v civilní oblasti ukrývá pod dekou raketu typu RPG. Tato strategie a využití občanů Gazy jako lidských štítů je dobře zaznamenanou taktikou Hamásu. Na záběrech je nahrávka, na níž nyní eliminovaný terorista chválí Boha, že dokázal zničit 3 izraelská vojenská vozidla. … Jen včera IDF zatkla desítky teroristů skrývajících se ve škole v centru Gazy. Zatímco se teroristé skrývali po boku civilistů, vypouštěli RPG a další zbraně na izraelské síly operující v oblasti. IDF také lokalizovala výbušniny ve školních taškách,“ napsal k tomu server listu Jerusalem Post.

Server izraelského listu Haaretz oznámil, že v důsledku nehod, palby z vlastní strany, tzv, „přátelské palby“ zemřelo od začátku války v Gaze na 30 izraelských vojáků.

Palestinské ministerstvo zdravotnictví podle listu oznámilo, že v důsledku neutuchajících útoků izraelských sil v pásmu Gazy zemřelo už 21 822 osob. Zraněno mělo být více než 54 650 lidí.

Server Times of Israel upozornil, že rok 2023 byl z hlediska násilí izraelských osadníků na západním břehu Jordánu velmi rizikovým rokem.

„Izraelští osadníci v roce 2023 zabili nejméně 10 Palestinců a zapálili desítky domů na Západním břehu Jordánu, což z něj činí ,nejnásilnější' rok v historii útoků osadníků,“ napsal server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …