Vidíte, co čtou. Hrůza, promluvila Daniela Drtinová o politicích

31.01.2019 11:18

V 7 pádech Honzy Dědka byla v lednu hostem Daniela Drtinová, moderátorka DVTV. K rozhovorům s politiky ji prý přivedlo studium práva a práce v tiskové agentuře. Když dělala parlamentní zpravodajku, ztratila prý respekt k politikům: „Jednak vidíte, co čtou, vidíte jim na obrázky do telefonů.“ „Smrťáky“ si prý neužívá.

Vidíte, co čtou. Hrůza, promluvila Daniela Drtinová o politicích
Foto: Repro Youtube
Popisek: Moderátorka DVTV Daniela Drtinová

Dědek se na úvod Drtinové zeptal, proč se rozhodla zpovídat politiky. Drtinová řekla, že při studiu práva si potřebovala vydělat, takže nastoupila do tiskové agentury Arteria, kde jí právní vzdělání pomáhalo psát o věcech, ve kterých mnoho dalších lidí vzděláno nebylo. Pak nastoupila na brigádu do Poslanecké sněmovny jako parlamentní zpravodajka, kde zůstala 8 let. „Byl to masakr,“ svěřila se moderátorka DVTV a dodala, že když je člověk začínající novinář a má pod sebou to „akvárium politiků“, tak ztratí veškerý respekt.

Anketa

Stýská se vám po Mirku Topolánkovi coby politikovi?

hlasovalo: 8843 lidí

„Jednak vidíte, co čtou, vidíte jim na obrázky do telefonů,“ začala Drtinová, ale pak se zarazila s tím, že nechce dehonestovat všechny politiky, protože politika je vážná věc. Prý všichni ve Sněmovně při jednáních nečtou Blesk. „Ale bylo jich dost,“ dodala. Se stejnými politiky se potkávala řadu let, akorát v různých pozicích.

Na politiky musí mít reportér podle Drtinové klíč, aby vůbec řekli něco k tématu. Vzpomněla si, jak Topolánek na začátku svého předsednictví vlády vedl v pořadu monolog a ona s ním pak třásla a ptala se: „Pane Topolánku, vnímáte mě?“ Dobrý moderátor podle ní vznikne až tak za deset let, kdy má zjištěné, co na koho platí a kde je naopak blok, na kterém se zaseknete. Když politici lžou, tak na ně prý funguje věta: „Zkuste být alespoň jednou dnes upřímný.“ Řekla to údajně Stanislavu Grossovi. Někdy je věta zaskočí, někdy pobaví, ale dle Drtinové z nich spadne krusta vytvořená mediálními kouči a uvolní se. Anebo, také pokud lžou, tak se ptát třeba 11krát, jako například u Michala Haška. Důležitá je podle ní také dokonalá příprava, obrazové materiály.

Ale momenty, kdy politika dostane do úzkých, si prý neužívá. „Dostanete ty lidi do situace, kdy na nich vidíte, že se jim hroutí svět, cítí se nekomfortně, je to ponižující, já se v tom fakt nerochním,“ prohlásila moderátorka DVTV a dodala, že tzv. smrťáky nasazuje málokdy sama, že to vznikne z té situace. „Když vidíte, že proti vám sedí člověk, který je argumentačně slabší, tak já to prostě neudělám,“ říká Drtinová a jako příklad argumentačně slabšího člověka uvedla Olivii Žižkovou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…