Víkendový summit EU bude řešit obsazení dvou významných postů

28.08.2014 15:31

Především personální otázky budou v sobotu v Bruselu řešit prezidenti a premiéři evropských zemí. S budoucím předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem by se měli dohodnout na obsazení křesla vysokého představitele Unie pro zahraniční politiku. Rozhodnout chtějí také o pozici stálého předsedy svých vlastních jednání, tedy o funkci někdy označované termínem „unijní prezident". Favority jsou podle některých diplomatů i médií italská ministryně zahraničí Federica Mogheriniová a polský premiér Donald Tusk.

Víkendový summit EU bude řešit obsazení dvou významných postů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Sobotní summit se však nevyhne ani krizovým tématům jako je Irák a především Ukrajina. Ukrajinský prezident Petro Porošenko ostatně Brusel v sobotu navštíví. Kyjev žádá pomoc a posílení protiruských sankcí. 

Italka zatím vede

Ke křeslu šéfky evropské diplomacie má podle dostupných informací zřejmě opět nejblíže italská ministryně zahraničí Mogheriniová. Mluvilo se o ní už na červencovém summitu, tehdy ale unijní lídři shodu nenašli, diplomaté pak mezi důvody zmiňovali třeba vstřícné vystupování italské političky vůči Moskvě.

Jako kompromisní kandidátka na pozici po Catherine Ashtonové bývá někdy zmiňována nynější bulharská eurokomisařka Kristalina Georgievová. V létě se hovořilo také o polském ministru zahraničí Radoslawu Sikorském, ale nyní už jeho jméno v Bruselu tak hlasitě nezní. 

„Východ" chce také významný post 

Východoevropské země od léta trvají na tom, aby jednu ze dvou „top" pozic v EU obsadil zástupce některé z nich. Přeje si to také český premiér Bohuslav Sobotka. Nyní opět připomněl, že ČR už na posledním summitu podporovala názor, že by funkce měly respektovat „princip geografické vyváženosti". „Samozřejmě musí dojít k dohodě mezi hlavními evropskými politickými proudy, zejména mezi evropskými lidovci a sociálními demokraty. Ale je také nutný soulad v dosažení konsenzu, pokud jde o zastoupení jednotlivých regionů," řekl dnes český premiér ČTK. 

Pokud se jeho italskému socialistickému kolegovi Matteo Renzimu podaří prosadit Mogheriniovou do čela evropské diplomacie, měl by tedy podle „nových" členských zemí EU od prosince místo Hermana Van Rompuye předsedat jednáním unijních zemí někdo z východu kontinentu.

Mezi favority patří někdejší premiéři Lotyšska Valdis Dombrovskis a Estonska Andrus Ansip, především ale jejich polský kolega Tusk, kterého nedávno veřejně podpořil britský premiér David Cameron. Agentura Reuters uvedla, že právě Tuska hodlá dnes a v pátek jako svého nástupce v sérii telefonických rozhovorů s představiteli členských zemí sám Van Rompuy navrhnout jako svého nástupce. 

Podobné nominaci by odpovídalo i dnešní vyjádření dánské premiérky Helle Thorningové-Schmidtové, že se o post ucházet nebude. Její jméno se v minulých měsících mezi možnými kandidáty objevovalo často, zmiňován byl také nynější eurokomisař a bývalý finský premiér Jyrki Katainen. 

Je přitom možné, že v diskuzi o Van Rompuyově nástupci proberou prezidenti a premiéři osmadvacítky též otázku funkce lídra euroskupiny, tedy jednání zemí platících společnou evropskou měnou.

Tvorba Komise EU

Předběžný návrh závěrů summitu, se kterým měl možnost se seznámit zpravodaj ČTK, také žádá členské země EU, aby ve spolupráci s Junckerem „bezodkladně" dokončily práce na návrhu složení jeho budoucí Evropské komise. Juncker sám v minulosti zmínil, že po summitu bude ke zkompletování svého týmu potřebovat ještě týden či dva. 

Každý členský stát EU vysílá jednoho zástupce, budoucí šéf či šéfka unijní diplomacie bude jedním z místopředsedů nové komise. O celé komisi bude hlasovat Evropský parlament poté, co jednotliví kandidáti absolvují slyšení v jeho příslušných výborech. 

Lucemburský expremiér však má problém, kterým je příliš málo ženských nominantek. V současné komisi Josého Barrosa, která by měla skončit v říjnu, je žen devět a Juncker si přál nejméně stejný počet. 

Nyní však má - včetně české nominace ministryně Věry Jourové - jen čtyři, některé z 28 členských zemí EU se ale ještě nevyjádřily. Tento týden dali zástupci socialistů, tedy druhé nejsilnější proevropské frakce v Evropském parlamentu, jednoznačně najevo, že Junckerův tým jejich podporu bez dostatečného zastoupení žen nedostane. 

Znepokojení Ukrajinou

Návrh závěrů summitu v bodech o Ukrajině zdůrazňuje znepokojení EU z rostoucích přesunů bojovníků i zbraní z Ruska na Ukrajinu a ze „zpráv o účasti ruských ozbrojených sil v operacích na ukrajinské půdě". 

Unie je podle textu, který ale do soboty zřejmě ještě dozná změn a může jej změnit i summit samotný, připravena zvážit další kroky v závislosti na vývoji přímo na ukrajinském území. 

EU kvůli krizi spustila několik typů hospodářských sankcí vůči Rusku a proruským separatistům na východě Ukrajiny. Diplomaté nyní nevylučují, že summit dá pokyn k přípravě jejich dalšího rozšíření. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…