Vím, jak to řešit! hlásil Okamura. Začal soud s Romy kvůli rvačce na koupališti

05.08.2020 7:22

„Chceme definitivně odstavit od veřejných zdrojů ty, kteří odmítají pracovat, podvádějí a žijí na úkor svých spoluobčanů,“ říká předseda SPD a místopředseda poslanecké sněmovny Tomio Okamura. Jeho hnutí připravilo zákon, kterým se mají zpřísnit podmínky pro čerpání dávek sociální podpory. Cílem je působit na nepřizpůsobivé, kteří v řadě případů škodí a ubližují svým spoluobčanům, jak dokazuje právě probíhající soud v kauze Dubí.

Vím, jak to řešit! hlásil Okamura. Začal soud s Romy kvůli rvačce na koupališti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Po dvou letech začal soud s útočníky, kteří napadli muže a ženu na koupališti v Dubí. Mladík se tam tehdy snažil bránit napadenou ženu, za což byl napaden, celou skupinou zmlácen tak, že to naplňovalo definici „těžkého ublížení na zdraví“. Někteří z útočníků pak ještě vyhrožovali lidem, kteří mu chtěli pomoci.

Anketa

Podporujete zestátnění exekutorů dle návrhu SPD Tomia Okamury?

98%
2%
hlasovalo: 11402 lidí

Vše mělo začít, když se jedna z návštěvnic koupaliště pokusila umravnit dítě, které topilo svého vrstevníka. Za následný pokus o těžké ublížení na zdraví hrozí pachatelům až desetileté vězení.

Poslanec SPD Tomio Okamura k tomu připomněl, že jedna z útočnic rasisticky nadávala „bílé“ ženě a vyhrožovala, že jí zabije. Okamura k tomu informoval, že hnutí SPD připravilo zákon, který se snaží řešit problém s nepřizpůsobivými lidmi. Především je podle něj třeba se zaměřit na zneužívání sociálních dávek.

„Jako jediná strana nabízíme jasné a odborně zpracované řešení. Zároveň má SPD připraven kompletní konkrétní balík změn na finanční podporu pracujících rodin a všech slušných lidí včetně živnostníků, malých a středních podnikatelů, starobních a invalidních důchodců,“ informuje místopředseda sněmovny s tím, že příslušný zákon z dílny jeho hnutí již leží v poslanecké sněmovně.

Lidem, kteří zneužívají sociální dávky a nechtějí se přizpůsobit chování akceptovanému většinovou společností, by podle Okamury měly být tyto dávky odebrány. Účelem podpory z veřejných zdrojů totiž podle něj je, aby byli tito lidé motivováni k řádnému životu, což se dnes v řadě případů zjevně neděje.

Návrh SPD obsahuje tyto zásadní body: Podmínit vyplácení dávek hmotné nouze řádnou školní docházkou dětí včetně posledního ročníku mateřské školy. Škrtnout tyto dávky osobám, které při jejich pobírání porušily režim pracovní neschopnosti (letos měli inspektoři Úřadu práce zjistit porušení těchto pravidel téměř ve třetině kontrolovaných případů). Rovněž je škrtnout osobám, které déle než dva roky setrvávají v režimu dočasné neschopnosti plnit povinnosti uchazeče o zaměstnání z důvodu nemoci nebo úrazu. I pro nemocenskou je totiž podpůrčí doba pouze dvouletá. Po této době si příjemce dávek může zažádat o přiznání invalidního důchodu, ovšem v současnosti je běžnou praxí, že lidé v „dočasné“ neschopnosti setrvávají a dávky pobírají dlouhá léta.

Dalším návrhem je zrychlení procedury vyloučení z okruhu „společně posuzovaných osob“ při čerpání doplatku na bydlení. Dnes je tento postup velmi složitý a zdlouhavý a tito lidé mezitím čerpají veřejné peníze na podporu svého bydlení.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Rychlejší by měla být také procedura odebrání dávek v hmotné nouzi osobám, které neumožní úředníkům provést u nich stanovené kontroly. Doposud není toto odebrání při nedodržování pravidel automatické, závisí na rozhodnutí úředníka.

Kdo nepracuje a ani se o to nesnaží, má na to právo. Ale potom by neměl pobírat podporu z veřejných peněz. Tyto osoby by rovněž měly být vyloučeny z okruhu „společně posuzovaných osob“ pro dávky konstruované pro rodinu.

Posledním návrhem pak je započítat do příjmů žadatelů, z nichž se posuzuje potřeba sociálních dávek, i příjmy z dávek pěstounské péče. To se doposud nedělá a vede to ke „spekulativnímu pěstounství“.

„Náš návrh předpokládá odebrání dávek lidem, kteří páchají přestupky, porušují povinnosti vyplývající ze školského zákona, vyhýbají se práci nebo obchází zákon za účelem získat sociální dávku,“ shrnul Okamura. Lidé, kteří žijí na úkor svých spoluobčanů, by podle něj měli být odstaveni od veřejných zdrojů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…