Virus slábne. Roušky končí v červenci, řekla hlavní hygienička

10.06.2020 10:51

Epidemioložka a hlavní hygienička Jarmila Rážová pro dnešní vydání deníku Právo uvedla, že již v červenci sundáme roušky. Šíření je podle ní pod kontrolou a virus navíc slábne.

Virus slábne. Roušky končí v červenci, řekla hlavní hygienička
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jarmila Rážová, hlavní hygienička ČR

Rážová v rozhovoru mimo jiné uvedla, že virus tu s námi stále je, vyskytuje se v menších ohniscích, kde se daří trasovat kontakty a hlídat, aby nedošlo k dalšímu nekontrolovanému šíření. „Byť výskyt viru je nízký a omezený na jednotlivá ohniska jen v některých regionech, opatření je nutné a moudré dodržovat v celé republice. Riziko stále není nulové. Navíc nás čeká zátěžová zkouška v podobě volného pohybu přes hranice, byť jde o země, kde je riziko nákazy podobné,“ poznamenala Rážová.

Anketa

Je dobře, že Miloš Vystrčil pojede na Tchaj-wan?

10%
90%
hlasovalo: 22187 lidí

„To, že nyní máme podle aktuálních údajů ministerstva zdravotnictví pouze 117 hospitalizovaných pacientů s onemocněním covid-19, by mohlo znamenat, že vir v naší populaci slábne. Nicméně stále o tomto novém typu koronaviru víme jen to, co nám ukazuje během této pandemie, takže já si netroufám odhadovat, jak to bude dál,“ dodala s tím, že se rozhodně nemůže přidat k prohlášením, že druhá vlna nepřijde. 

Co se týká nošení roušek, podle Rážové je nyní důležité, aby lidé stále nosili roušky v MHD. „To platí i u styku s neznámými lidmi nebo z širšího okruhu známých. Myslím, že není problém si roušku vzít a nasadit si ji na obličej v momentě, kdy potkám další lidi,“ uvedla.

„Další vlny uvolňování nás čekají 15. června a řekněme poslední na konci června. Vše je možné, i že budeme oproti plánům rozvolňovat další opatření dříve, ale také můžeme zatahovat brzdu. Nicméně sundávání roušek v MHD bude jistě v poslední vlně. Tedy bez nich by mohli nejpravděpodobněji lidé jezdit v hromadné dopravě na začátku léta, tedy začátkem července. Zase musíme vyhodnotit, jak se předchozí vlna rozvolnění promítne do epidemiologické situace,“ uzavřela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…